×
Hledat v našem blogu

Ocúny - typické květiny podzimu

Ocún je krásná cibulovina, která od srpna do konce října vytváří ostrůvky barev v nejrůznějších odstínech bílé, fialové a růžové. Přímo z půdy vyrůstají stvoly dlouhé až 20 cm, které nesou pohárkovité květy. Sázet ocúny můžeme mezi půdopokryvné rostliny, pod dřeviny nebo do štěrkových ploch. Je velice podobný šafránu (Crocus), ale nemá s ním nic společného. Zatímco šafrán kvete zjara, ocúny (Colchicum) jsou typickou podzimní květinou a zakončují sezónu.

Pozor! Ocún je prudce jedovatý a může způsobit i smrt, kdežto šafrán je chráněnou rostlinou, z níž se vytváří ono bájné koření.
Rozdíl bychom na první pohled možná nepoznali, ocún má však 6 okvětních tyčinek, zatímco šafrán jen 3. Šafrán po odkvětu vytváří listy, které přečkají zimu, na ocúnu raší listy až na jaře.

Pokud jste ještě nestačili ocúny zasadit, teď je ten správný čas. Nejvhodnější období pro sázení naháčků, jak se ocúnům lidově říká, je od srpna do konce října. Ideální stanoviště je v polostínu, s půdou bohatou na živiny. Hlízy vysazujte do hloubky asi 15 cm.

Na počasí závisí, kdy se otevřou první poupata. Platí jednoduchá úměra – čím nižší jsou teploty, tím dříve se krásné květy objeví. Máte-li ocúny zasazené v trávníku, měli byste po výsadbě (anebo v dalších letech už od poloviny srpna) se sekačkou objíždět místo, kde rostou, aby první poupata neskončila na kompostu. Po odkvětu rostlina zatáhne. Postranní výhony se přemění v nové květní hlízy, z nichž v dalším roce vyraší další postranní výhony.

Tak vznikne časem hustý koberec květů. Ocúny o sobě znovu dají vědět na jaře. Podlouhlé listy jsou uspořádány do růžice okolo zeleného semeníku, který se vytváří od května do července.

Letní měsíce přečká ocún v podzemní hlíze, aby na podzim znovu rozkvetl. V závislosti na druhu a odrůdě se květy začínají objevovat od srpna.

Ocúny jsou vhodným doplňkem pozdních trvalek, jako jsou listopadky nebo podzimní hvězdnice.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se