×
Hledat v našem blogu

Opuncie a Indiánské fíky

Opuntia compressa (syn. Opuntia humifusa), které se česky říká opuncie poléhavá nebo nopál poléhavý je plně mrazuvzdorný druh opuncie. Plody této opuncie byly odnepaměti konzumovány latinskoamerickými Indiány, proto se jim říká indiánské fíky. Opuncie je rod kaktusů. Všechny druhy tohoto rodu dorůstají značných rozměrů. Více se proto hodí pro pěstování na zahradě, než do bytu. V pokojových podmínkách také často nekvetou, protože na květ nasazují až v určitém stáří a po dosažení rozměrů, které v pokojových podmínkách nepřipadají v úvahu.

Opuncie nesnáší průvan a jako většina kaktusů má ráda slunné stanoviště. Za nedostatku slunce opuncie strádá a může i uhynout. Za nejteplejších letních dní přesto potřebuje opuncie zastínit. Venkovní stanoviště by mělo být chráněné před větrem a deštěm.

Semena většiny kaktusů klíčí na světle, ne však v případě opuncií. V přírodě semena této opuncie prochází trávicím traktem ptáků, pro které jsou plody opuncie poléhavé potravou. Je tak narušen silný obal, který je součástí těchto semen. Proto musíme před výsevem semena opuncií stratifikovat. Semenný obal narušujeme např. jemným broušením pomocí smirkového papíru. Aby bylo klíčení úspěšné je třeba výsev ponechat v teplu a ve vlhku.

Pro pěstování opuncie se hodí lehký substrát s obsahem štěrku. Je možné použít zeminu určenou pro kaktusy a sukulenty, vhodný substrát lze také namíchat z jednoho dílu říčního písku a jednoho dílu zahradní zeminy. Není třeba, aby tento substrát byl bohatý na živiny. Opuncie bude růst i bez hnojení, můžeme ji ale občas hnojit, nejlépe speciálním hnojivem pro kaktusy.

Květy opuncie poléhavé, které se nejčastěji objevují na jaře, mají žlutou barvu. V průměru jsou veliké až 10 cm. V době kvetení a nasazování plodů bychom měli mírně zvýšit zálivku.

Opuncie může být napadnuta sviluškou. Napadení tímto škůdcem se projeví jako bílá pavučinka, bílé chomáče lepkavé hmoty se objevují při napadení vlnatkou a tvrdé hnědé štětky na povrchu způsobují puklice. Proti všem těmto škůdcům se prodávají insekticidní přípravky. Jiná poškození se objevují, pokud opuncii umístíme na špatné stanoviště. Jestliže je to chladné a vlhké stanoviště, uhnívají kořeny a v důsledku toho sesychá také vrchol stonku.

Pakliže pěstujeme opuncii v nádobě, přesazujeme ji zásadně na jaře, pokud je to tedy vzhledem k rozměrům rostliny a květináče nezbytně nutné.

Plody opuncie, jak jsme si již řekli, lze konzumovat. Je však třeba jejich povrch zbavit drobných osinek, které bohužel mají zpětné háčky. Plody proto sklízíme s nasazenými gumovými rukavicemi a pak je pomocí kartáčku pod tekoucí vodou odstraňujeme. Oloupané a nakrájené plody lze použít jako ovoce do různých salátů a nebo k přímému konzumu. Známý je také krém z kaktusových fíků.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se