×
Hledat v našem blogu

Šafrány - pěstování šafránů

Mezi oblíbené jarní i podzimní cibuloviny patří šafrány (Crocus sp.). Jejich okvětní lístky jsou podle druhu a kultivaru bílé až fialové nebo žluté, někdy s nápadným žilkováním nebo proužkováním.

V našich podmínkách kvetou v závislosti na druhu na podzim a na jaře. Na jaře kvetoucí druhy sázíme na podzim od září.  Ty podzimní zase v létě. Krokusům vyhovuje propustná humózní půda a stanoviště by měla slunné nebo v polostínu. Cibulky sázíme do hloubky 5 – 10 cm podle jejich velikosti (menší mělce a větší hlouběji). Půdu, kterou budeme zahrnovat cibulky, můžeme promíchat s proleželým kompostem (případně zahradnickým substrátem) a pískem. Doplníme tak živiny a odlehčíme půdu. Propustnost stanoviště zabezpečíme drenáží na dně výsadbové jamky, postačí trochu štěrku. Cibulky sázíme ve vzdálenosti cca 15 cm, výsadby šafránů vyniknou hlavně v skupinách. Tyto cibuloviny se hodí například do květinových záhonů, kde jejich květy signalizují příchod jara nebo konec vegetace (podzimní druhy). Vhodné jsou i ve světlých keřových výsadbách nebo v trávníku.

Šafrán zlatý (Crocus chrysanthus) je málo známý žlutokvětý druh. Přirozeně roste na Balkáně, v Řecku a Turecku. Květy jsou vonné a v odstínech od světle žluté po oranžovou. Na vnějších okvětních lístcích se objevuje bronzová kresba. Kvete velice brzy na jaře. Zajímavá je odrůda `Fuscotinctus`.

Pro sběr vzácného koření se pěstuje šafrán setý (Crocus sativus). Kromě užitkové funkce je vhodný i jako okrasná cibulovina. Květy jsou šeříkově purpurové s tmavšími žilkami. Tento druh kvete na podzim, pokud cibulky vysadíme v srpnu, dočkáme se hezkých květů ještě letos. Šafrán setý vyžaduje vlhčí půdy (nezapomínejme zalévat) a hlubší výsadbu (12 – 15 cm hluboko). Vhodné je na dno výsadbové jamky dát pár kamínků nebo jinou drenáž. Koření se získává sušením nápadních oranžových čnělek.

Jemné růžové květy má Crocus zonatus. Je to málo známý druh pocházející z Turecka a Ruska. Jeho listy začínají vyrůstat až po odkvětu. Květy jsou šeříkové až růžové s nažloutlým středem. Výška rostliny se pohybuje kolem 15 cm. Tento růžový šafrán kvete od září do listopadu, cibulky vysazujeme ještě v srpnu.

Velké světle modré květy má Crocus cancellatus. Je to podzimní druh, vysadit ho můžeme taky v srpnu. V létě vyžaduje sucho, proto je to ideální skalnička. Určitě tento šafrán nevysazujeme na zamokřená místa.

Z jižní Evropy pochází šafrán jarní (Crocus vernus). V období květu je vysoký 8 – 12 cm. Křížením jarního šafránu vzniklo mnoho velkokvětých odrůd, například bílý `Jeanne d` Arc` nebo `Pickwick` s fialovými proužky.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se