Šťovík kyselý - Rumex acetosa - osivo šťovíku - 25 ks
Bylinku šťovík najdeme hlavně na vlhkých loukách. Je to nenáročná trvalka, jejíž stonek může mít výšku až 100 cm. Kvete od května do července.
Šťovík nachází své využití hlavně v kuchyni, kde se zpracovávají jeho listy. Používáme ho do polévky nebo jako přílohu ke špenátu či mangoldu.
Listy se dají také žvýkat čerstvé pro osvěžení. Šťovík obsahuje kyselinu šťavelovou, draslík či vitamín C.
Jak si vypěstovat šťovík ze semínka?
Semena šťovíku vyséváme od konce srna až do října nebo v dubnu přímo na stanoviště. Semena vyséváme v rozestupech 20–40 cm.
Klíčení obvykle trvá 10 až 20 dnů, ale může být i delší. Stanoviště by mělo být polostinné s hlubokou a těžkou půdou. Nutná je pravidelná zálivka.
Nikdy neodstraňujeme všechny lístky najednou, ale pouze po částech, vždycky ty vnější.
Rostlina je mrazuvzdorná, v zimě nevyžaduje žádnou speciální péči. Při dlouhodobém pěstování může postupně docházet k hořknutí listů.