Kategorie
- Zelenina a ovoceZahajte sezónu s kvalitním osivem
- Papriky a chilliSladká nebo pálivá? Stačí si vybrat
- Jarní cibulovinyVypěstujte si květiny z čerstvých cibulovin
- Sadba zeleninyNaskladnili jsme první sazečky!
- Klíčky a microgreen
- Okrasné rostliny
- BIO kvalita
- Travní a luční směsi
- Léčivky a koření
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keřeČas na přípravu semínek
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukázky
- Knihy

Paprika Amy - Capsicum annuum - osivo papriky -...
Palma Southern Jelly - Butia odorata - osivo palmy - 2 ks
Butia Odorata je palma pocházející z jižní Brazílie a Uruguaye. Dnes se tato palma pěstuje po celém světě.
Ve své domovině může dorůst do výšky 5–7 metrů, avšak v našich podmínkách doroste jen do 2 metrů.
Jde o pomalu rostoucí palmu, kterou můžete pěstovat jako pokojovou rostlinu. Má kýlovité listy v modrozelené barvě.
Výhodou této rostliny je její odolnost vůči chladu, patří mezi nejodolnější palmy a čím je starší, tím vydrží nižší teploty. Další výhodou je její dlouhověkost, a také jedlé sladké plody.
Jak si vypěstovat palmu ze semínka?
Výsev je možný celoročně. Před samotným výsevem máčíme semena několik dní ve vlažné vodě, kterou pravidelně měníme. Semena poté vyséváme přibližně do hloubky 0,5 cm. Doba klíčení je velmi nepravidelná a může být klidně i několik měsíců dlouhá. Palmy klíčí při teplotách 28 °C a vyšších.
Substrát udržujeme během klíčení mírně vlhký a ideální je také vysoká vzdušná vlhkost.
Po vyklíčení rostliny přesuneme na slunečné či polostinné stanoviště, ale ne na přímé slunce s teplotou kolem 20–25 °C. Substrát volíme dobře propustný, výživný s příměsí rašeliny a písku.
Na dno květináče doporučujeme zvolit drenáž v podobě štěrku či hrubého písku. Vhodné je také použít keramzit, aby udržel substrát stále vlhký.
Zálivku volíme pravidelnou, v době vegetace a v suchých dnech doporučujeme přidat také rosení listů. V době vegetace také hnojíme.
V letních měsících můžeme rostlinu přesunout na balkón, v zimním období pak do chladné místnosti s teplotou od 5 do 15 °C, omezíme zálivku a nehnojíme.