Jedle balzámová - Abies balsamea - osivo jedle - 7 ks
Jedle balzámová je jeden z nejodolnějších jehličnatých stromů pocházející ze suchých oblastí Severní Ameriky.
Vyniká velice dekorativním vzhledem, a proto je s oblibou využívána jako solitéra do parků a zahrad. Tvoří zelené jehlice se světlými pruhy, které voní po balzámové silici.
Z její pryskyřice se vyrábí kanadský balzám používaný k léčbě nachlazení a jako lepidlo na brýle.
Dorůstá výšky kolem 15–25 m. Větších výšek dosahuje velmi výjimečně.
V Kanadě a USA je jedle balzámová nejoblíbenějším vánočním stromem.
Jak si vypěstovat jedli ze semínka?
Semena jedle vyséváme na jaře nebo brzy na podzim do předem spařeného výsevního substrátu přímo na stanoviště. Před samotným výsevem musíme semena namočit na 24 hodin do vody a poté po dobu 30 dní stratifikovat v lednici.
Výsev provádíme do hloubky 1–2 cm. Doba klíčení je nepravidelná, pohybuje se od 1 do 2 měsíců, ale může být i delší. Záleží vždy na podmínkách pěstování.
Ideální stanoviště pro borovici je v polostínu nebo ve stínu. Půda by měla být propustná, mírně vlhká, vyživená humusem a ideálně mírně kyselá.
Pozor na přemokření, borovici vyhovuje spíše krátkodobé sucho.