Keják celolistý - Cykas - Zamia floridana - osivo kejáku - 2 ks
Původ Zamia je odvozen z řeckého slova šiška. Český název Keják je odvozen od slova kyj, kdy představuje šišku na stonku.
V ČR je tato rostlina velmi oblíbená. Nejvíce se pěstuje ve velkých botanických zahradách. Není výjimkou, když se setkáme s touto rostlinou i u soukromých pěstovatelů, kdy semena jsou dostupná ve specializovaných obchodech.
Nyní se jako samostatná skupina zařazuje i Zamia pumila, kdy v milosti patřila dohromady s druhem této rostliny. V USA se cykas využívá k výrobě škrobu.
Toto využití objevili indiány, poté se začala průmyslově takto využívat, což mělo za následek připsání na listinu chráněných rostlin, kdy je zařazen mezi zranitelné rostliny.
Téměř všechny cykasy jsou jedovaté, jako všechny ostatní pokojové rostliny.
Jak si vypěstovat cykas ze semínka?
Semínka vyséváme celoročně doma v minipařeništi nebo ve skleníku. Před samotným výsevem je třeba odstranit barevnou slupku semínka. Pak je namočíme na 48 hodin do vlažné vody a nakonec vysejeme do substrátu.
Vyséváme tak, že semeno zasadíme pouze do poloviny. Použijeme předem spařený substrát ve formě písku, perlitu nebo kokosového vlákna, který udržujeme neustále vlhký.
Ke klíčení je třeba zajistit rostlině vysokou teplotu kolem 30 °C a vysokou vzdušnou vlhkost až 90 %. Semínka klíčí velmi nepravidelně, klidně i několik měsíců, proto je třeba být trpělivý.
Stanoviště volíme pro cykas slunečné, teplé. Po vyklíčení semenáčky přesadíme do nádoby s dobrou drenáží např. z keramzitu, do směsi hlíny, štěrku a perlitu. Je velmi důležité, aby byl substrát dostatečně propustný. Cykas zasadíme tak, aby byl krček kořene zakrytý.
Pravidelně zaléváme, rosíme a hnojíme. Na zimu doporučujeme rostlinu přemístit do chladné místnosti s teplotou od 2 do 10 °C, omezíme zálivku a nehnojíme.