Cykas - Dión jedlý - Dioon edule - osivo cykasu - 2 ks
Zboží již nemáme v nabídce, náhradu najdete zde: https://www.osiva-semena.cz/246-cykasy
Cykas Dión je druh pocházející z Mexika, lze ho však i v našich podmínkách vypěstovat ze semen.
V Mexiku bývá také označována jako Palma de la Virgen neboli panenská palma. Tento strom patří do čeledi kejákovitých a může dorůst do výšky až 4 metrů.
Má úzké ostré listy, které mohou po vyrašení mít světle hnědou karamelovou barvu, ale v průběhu růstu zezelenají.
Semena cykasu jedlého jsou uložena v oranžových nebo žlutých slupkách, které slouží k zachování čerstvosti semen.
Tyto slupky jsou jedovaté, je třeba s nimi nakládat s velkou opatrností a po manipulaci s nimi je nutné pečlivě si umýt ruce.
Jak si vypěstovat cykas ze semínka?
Semínka vyséváme celoročně doma v minipařeništi nebo ve skleníku. Před samotným výsevem je třeba odstranit barevnou slupku semínka. Pak je namočíme na 48 do vlažné vody a nakonec vysejeme do substrátu. Vyséváme tak, že semeno zasadíme pouze do poloviny. Použijeme předem spařený substrát ve formě písku, perlitu nebo kokosového vlákna, který udržujeme neustále vlhký. Ke klíčení je třeba zajistit rostlině vysokou teplotu kolem 30°C a vysokou vzdušnou vlhkost - až 90%. Semínka klíčí velmi nepravidelně, klidně i několik měsíců, proto je třeba být trpělivý.
Stanoviště volíme pro cykas slunečné, teplé. Po vyklíčení semenáčky přesadíme do nádoby s dobrou drenáží např. z keramzitu; do směsi hlíny, štěrku a perlitu. Je velmi důležité, aby byl substrát dostatečně propustný. Cykas zasadíme tak, aby byl krček kořene zakrytý. Pravidelně zaléváme, rosíme a hnojíme. Na zimu doporučujeme rostlinu přemístit do chladné místnosti s teplotou od 2 do 10°C, omezíme zálivku a nehnojíme.