
Cibule sazečka Birnformige - Allium cepa -...

Frézie plnokvětá oranžová - Freesia - hlízy...

Nerine Bowdenova - Nerine bowdenii - hlízy...

Kurkuma růžová - Curcuma alismatifolia - hlízy...

Chilli Shabu Shabu je poloraná odrůda papričky pocházející z Číny. Vyznačuje se vysokou pálivostí v rozmezí 100 000–200 000 SHU a výraznou ostrou chutí s kořenitými tóny.
Plody jsou podlouhlé, tenkostěnné, lesklé a mají nerovný povrch. Při zrání mění barvu ze zelené na jasně červenou a dorůstají délky 5–10 cm.
Rostlina má keřovitý růst a dosahuje výšky v rozmezí 50–90 cm. Lze ji pěstovat venku na slunném místě, ve skleníku i v květináči.
V kuchyni se využívá do omáček, dipů, marinád nebo jako mleté chilli. V čínské gastronomii se často krátce namáčí do horkého vývaru a ihned konzumuje.
Doba zrání činí přibližně 80–90 dní.
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru a březnu. Rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením. Používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se