×
Hledat v našem blogu

Kulturní odrůdou slézu přeslenitého je sléz kučeravý - obrovská rostlina s jedlými listy

Sléz kučeravý (Malva verticillata varianta crispa) je až 2 m vysoká rostlina původem z východní Asie s dlanitě laločnatými, na koncích kudrnatými listy. Asi 7 až 10 mm dlouhé květy světle růžové až bělavé barvy najdete v paždí listů. Květy se objevují od července do října. Jestliže na rostlině necháte dozrát semena, samovysévá se. Ovšem semena neklíčí příliš dobře, proto se nebojte, že by vám sléz zamořil celou zahrádku. Klíčivost rostlin se udává do výše 50 %.

Vyhovují mu půdy středně vlhké, propustné. Listy se postupně otrhávají v období od května až do prosince. Listy postupně dorůstají na bočních výhonech. Rostlinka je mírně mrazuvzdorná, první přízemní mrazíky ji tedy nespálí a můžete ji využívat delší dobu podobně jako třeba pór a růžičkovou kapustu.

Listy i květy jsou ideální do salátů, polévek (posekané listy i mladé výhonky), zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy, bramborové placky, je to poměrně univerzální rostlina. Jsou jedlé za syrova i vařené.

Rostlina se dá i sušit na větraném teplém místě. Listy a květy rozložíte na síťku a sem tam prohrábnete. Sušený sléz můžete pak využít na bylinný čaj, kdy 3 lžičky rostliny zalijete 100 ml vroucí vody, necháte 10 min louhovat a případně přisladíte. Čaj ze slézu pomáhá při průduškových katarech a zánětech horních cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu. Pijeme ho pro usnadnění vykašlávání. Silnější odvar lze využít jako kloktadlo a desinfekční prostředek na neotevřené rány.

Tato plodina našla své uplatnění i jako krmivo pro hospodářská zvířata, protože dosahuje vyšších výnosů než vojtěška či jetel.

Uvařit si můžete i slézovou polévku, na kterou budete potřebovat: velkou misku čerstvých listů slézu, 1 l převařené vody, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžíci přepuštěného másla, sůl, pepř, smetanu, postupuje se stejně jako při vaření polévky špenátové. Velkou mísu (přibližne 0,5 kg) omytých listů rozmixujeme nebo nakrájíme najemno, zalijeme vroucí vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Na malém množství přepuštěného másla zesklovatíme cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a vmícháme do polévky, polévku můžeme ještě jednou promixovat, dochutíme solí a pepřem, přidat můžeme smetanu na zjemnění a zahuštění.

Tag: sléz

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se