×
Hledat v našem blogu

Střídání rostlin na záhonech je důležité, unavená půda se vzchopí

Nerostou vám rajčata, mrkvebrambory mají na sobě díry po drátovci, celer neudělal žádné bulvy? Že je vám to povědomé a znáte to také? Když na jednom záhoně pěstujete stále dokola jednu a tu samou odrůdu zeleniny či její příbuzné, časem zjistíte, že úroda je s každým rokem slabší, na rostlinách se objevuje stále více škůdců a chorob, z půdy se jednostranně vyčerpávají živiny, navíc každá plodina vylučuje do půdy látky, jež se zde hromadí a další roky zabraňují rostlinám ve vývoji. Každoroční střídání plodin na záhonech není otázkou velikosti zahrady. 

Jak střídat plodiny? Rozhodování o tom, si maximálně zjednodušte – jestliže jste na záhoně v předchozím roce pěstovali rajčata, která patří mezi plodovou zeleninu, sklízeli jste, co se urodilo nad zemí. Nyní zde vysejte třeba karotku, tedy kořenovou zeleninu a tedy to, co budete sklízet pod zemí. Také střídáme plodiny s vyššími nároky na vláhu s těmi, které tolik náročné nejsou, tj. po vláze toužících okurkách či květáku vysadíme v dalším roce cibuli nebo česnek, jež tolik vláhy nevyžadují.

"Úzkolistými plodinami vystřídáme zeleninu se širokými listy kořenovou zeleninu s těmi druhy, které mají kořeny pouze podpovrchové."

Střídání plodin působí i jako prevence proti škůdcům a chorobám a ušetříte tak nemalé částky za postřiky. Jestliže na jednom záhoně pěstujete celé roky jen cibulovou zeleninu, nesmíte se divit, že je ve větší míře napadána háďátky, hnilobou či padlím. Škůdci i choroby zůstávají v půdě a další cibuloviny jsou ohroženy od počátku. Stejné je to i u kořenové zeleniny, kdy šíří například černá hniloba či rakovina pastináku. Nikdy také nepěstujeme rajčata po bramborách kvůli přenosu plísní a houbových chorob. Nadměrnou strupovitostí trpí pak brambory pěstované více let na stejném místě. Náchylnější k hnilobám a plísním budou i hlávkové saláty pěstované po sobě na stejném místě. 

Jak půdu zregenerovat? K ozdravení půdy přispívá pěstování luskovin. Luskoviny obohacují půdu dusíkem, nutným k tvorbě zelené hmoty. Můžete tedy sklidit bohatou úrodu hrachu či fazolí, zároveň ale vylepšíte půdu na záhonech. Po sklizni nenechte záhony ležet ladem a osejte je zeleným hnojením, namíchané směsky zakoupíte.

Záhony využijete od časného jara až do pozdního podzimu, chce to pečlivou přípravu a rozmyslet si to již na podzim. Úrodu sklidíte postupně několikrát, brzy na jaře vysejeme ředkvičky, k tomu na záhon vysadíme hlávkový raný salát a rané kedlubny. Ty postupně nahradí rajčata či papriky a po jejich sklizni ještě stihnete výsev zimního špenátu nebo cibulky. Další úrodu sklidíte, jakmile zmizí poslední sníh ze záhonů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se