×
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Rozmarýn - typická středomořská bylina

Aromatická bylina vonící kafrem a borovicí, která je také součástí známého provensálského koření. Využíváme jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Vzhledem k tomu, že rozmarýn v našich zimách venku zmrzne, je lepší ho pěstovat jako přenosnou rostlinu, kterou v létě letníme. Rozmarýn příjemně voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je stálezelený, vytrvalý keřík, nízkého vzrůstu, který najde využití jako koření při přípravě jídel i jako léčivá bylina při domácí léčbě. Ve své domovině může dorůst až dvoumetrové výšky, šedavé stonky se větví, ve spodní části dřevnatí, listy jsou husté, úzké, jehlicovité, přisedlé, shora tmavozelené a zespodu popelavé. Při rozemnutí listů výrazně voní a má také velmi výraznou chuť. Květy se objevují na přelomu jara a léta - nejčastěji se pěstuje modře kvetoucí kultivar, ale seženeme i bílé nebo růžové odrůdy. V závěsných koších vynikne převislý rozmarýn, označovaný „prostratus“.

Rozmarýnu se bude dařit na teplém, slunném a dobře odvodněném stanovišti. Půda by měla být lehčí, písčitá, zásaditá. Nesnáší těžké substráty a chráníme ho před přemokřením, na které by reagoval úhynem. Snese teploty maximálně do -5 °C, naše zimy většinou nepřežije a není-li chráněn, vymrzá. Přenosné nádoby proto přezimujeme v chladné místnosti, nebo výhony seřízneme a rostlinu postavíme na parapet na plné světlo, čerstvé listy tak můžeme sklízet po celý rok, nejvoňavější jsou těsně před rozkvětem.

Rostlina obsahuje silice, flavonoidy, diterpenové hořčiny, kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny a další látky. Čaj z rozmarýnu zlepšuje paměť, ulevuje při bolestech hlavy vznikajících z intenzivního studia nebo vyčerpávající duševní práce, zvyšuje nízký tlak. Pomůže také při chronických potížích v důsledku nedostatečné produkce žaludečních šťáv a žluči. Lidé s vysokým tlakem by měli rozmarýn používat omezeně. Není doporučen ani pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti.

Jako koření používáme rozmarýn na pečená a grilovaná masa, zvláště pak na jehněčí, telecí, zvěřinu, hovězí, drůbež a také ryby. Je velmi aromatický, na půl litru marinády použijeme asi půl kávové lžičky rozmarýnu. Dochutíme jím oleje, octy, bylinná másla, krémové sýry, pokrmy z brambor, lilku, rajčat a další zeleninu i zeleninové polévky.

V kosmetice se z rozmarýnu využívá průmyslově získaná silice, která se používá při výrobě šamponů, mýdel a toaletní vody. Využít můžeme nálev do koupací lázně, kdy nám prokrví pokožku, odplaví bolest svalů a úžasně nás osvěží, na vlasy působí chladný odvar jako kondicionér, vhodný je i jako kloktadlo nebo ústní voda.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se