Kategorie
- Klíčky a microgreen
- Podzimní cibulovinyŠiroký výběr cibulovin
- Zelenina a ovoceSemínka 1000 odrůd skladem
- Okrasné rostliny
- Sadba zeleninyČesnek i sazečky skladem!
- BIO kvalita
- Travní a luční směsiZátěžové i okrasné
- Léčivky a koření
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keře
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukázky
- Knihy
Modřenec Touch of Snow - Muscari armeniacum -...
Hyacintovec španělský modrý - Hyacinthoides...
Nízké tulipány - směs - Tulipa - cibule...
Šrucha zlatá - Portulaca oleracea - osivo šruchy - 30 ks
Šrucha zlatá je pro některé z nás považována jako plevel, ale opak je pravdou. Málo kdo ví, jak tato jednoletá bylina pocházející z Asie má léčivé účinky a hlavně je užitečná v kuchyni.
Šrucha neboli Portulák je zelenina oblíbená už v dávné antice. Její listy se používají jako příloha do salátů. Chuť listů je kyselá, lehce připomíná chuť šťovíku.
Pokud včas vysejete, v létě kvete žlutými drobnými kvítky.
Jak si vypěstovat portulák či šruchu ze semínka?
Předpěstování je možné ve skleníku brzy z jara, přímý výsev ven se provádí od konce května až do srpna. Semena smícháme lehce s pískem a zasadíme do substrátu.
Rostlina klíčí přibližně 1–2 týdny, ale v závislosti na podmínkách může klíčit i déle. Ven přesazujeme ve druhé polovině května. Doporučený spon je 15 x 15 cm.
Pěstování není náročné, rostlina nemá vysoké nároky, ale miluje hodně slunce a teplo.
Už za 6 týdnů si můžete pochutnat na salátu ze šruchy. Rostlinu můžete také pěstovat v květináči na okně.