×
Hledat v našem blogu

Co pěstovat ve skleníku

Milujete vůni země? Máte svoji zahradu? Rádi byste pěstovali rostliny, které potřebují teplo? Pokud jste odpověděli 3x ano, máme pro vás radu. Pořiďte si skleník. Pěstováním rostlin ve skleníků také můžete dosáhnout mnohem vyšší úrodnosti, než bez něj. Výhodou je i skutečnost, že s pěstováním můžete začít dříve, nežli byste učinili na volných záhonech a tím se samozřejmě urychlí také sklizeň.

Pěstujeme zeleninu

Ve skleníku můžete zeleninu – stejně jako na záhonu – pěstovat jak ze semen (ředkvičky, mrkev, petržel, salát), tak i z předem zakoupených sazeniček (rajčata, kedlubny, okurky, papriky). Taktéž si můžete ve skleníku předpěstovat vlastní sazenice ze semen. Se samotným výsevem můžete klidně začít už v únoru. Výhodou skleníku navíc je, že v něm lze pěstovat i exotičtější druhy ovoce či zeleniny, které byste jinak na české zahrádce vypěstovali jen stěží. Například lze předpěstovat sadbu teplomilného artyčoku.

Koření a bylinky ve skleníku

Zkuste si koutek ve skleníku vyhradit také pro pěstování koření a bylinek. Některé (například pažitku a petrželku) sem můžete přenést na zimní měsíce, jiné tu můžete pěstovat po celý rok. Ve skleníku se bude dařit kopru, bazalce, tymiánu či rozmarýnu. Zasadit sem můžete také trs libečku, dobromysl nebo saturejku. Rostliny lze pěstovat buď volně v půdě či je ponecháme zasazené v nádobách, které by neměly být z umělé hmoty.

Skleník jako zimní zahrada

Svůj význam má skleník i pro pěstitele, kteří se zabývají okrasným pěstitelstvím – tedy květinami. Nejen, že si ve skleníku mohou předpěstovat sadbu ze semen, což platí třeba pro různé primulky, astry, afrikány nebo hvozdíky, ale můžete sem i umístit pokojové květiny, kterým nesvědčí suchý a teplý vzduch v bytě. V neposlední řadě můžete skleník využít i pro pěstování kaktusů.

Skleník pro exotické rostliny

Skleníkové klima bude vhodné pro výsev některých exotických rostlin, například tabáku, durmanu nebo mochyně. Dobře se tam bude dařit i papyru nebo oleandru. Pěstovat tu lze také banánovník nebo fíkovník, které si můžete také „vypiplat“ ze semínek.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se