×
Hledat v našem blogu

Nevadlec je nenáročná letnička vhodná i k sušení

Jestliže ještě nepěstujete nevadlec, tak jste ještě neobjevili všechny zajímavé letničky. Hodí se pro zahrady i truhlíky. Celosie neboli nevadlec umí nabídnout pestré až neonové barvy ve spektru od bordó a cyklámenové, přes červenou, oranžovou až po žlutou. Její použití samostatně i v kombinaci s jinými květinami, může být velice decentní, pokud se zaměříme na jednu barvu celosie. Krásné květy můžeme zachovat i v sušeném stavu.

Pěstování celosie

Celosie je nenáročná teplomilná letnička, ale nelze ji vysévat přímo. V druhé polovině března ji vyséváme pro předpěstování. Semena vysejeme na povrch pěstebního substrátu a necháme je navlhčené několik dnů pod igelitovým sáčkem. K vzejití totiž potřebují vysokou vzdušní vlhkost. Po naklíčení je můžeme lehce poprášit substrátem a opět zvlhčit. Rostlinky vyjednotíme, když jim narostou první pravé listy.

Na konečné stanoviště je vysazujeme po zmrzlých, jsou totiž díky svému africkému původu extrémně citlivé na mráz. Vyhovují jim teploty mezi 20 °C a 25 °C. Při teplotách nižších než 16 °C začínají trpět chlorózou, to je však jediná nemoc, která se na nich projevuje a nejsou citlivé ani na výskyt škůdců. Pozor si musíme dát také na přemokření. V příliš jílovité, vlhké půdě může nevadlec odehnívat od kořene. U některých odrůd jsou květy citlivé na dlouhotrvající déšť a můžou zahnívat.

Aby měla rostlina skutečně pestré a zářivé barvy, potřebuje kvalitní hnojení po celou sezónu. Stanoviště jí vyhovuje slunečné bez rizika podmáčení i při delších deštěch. Nižší druhy se hodí i do truhlíků a květináčů – samostatně i v kombinaci s dalšími rostlinami. V záhoně lze nevadlec kombinovat jako doplněk dalších letniček. Svoji krásu si umí zachovat i po usušení. K tomu se používají především vyšší odrůdy. Rostlina se suší i se stonkem. Odtrhnete ji v plném květu a sušíte v teple, ale mimo přímé sluneční záření tak, že rostlinu pověsíte dolů hlavou.

Využití

Kromě okrasné funkce má celosie u funkci léčivou. V tradiční medicíně se tato rostlina hojně využívá ke zmírnění zánětu, k podpoře oslabené imunity, úlevě od bolesti a léčbě vysokého tlaku. Jedná se o ceněné antidiabetikum, které navíc působí i antibakteriálně a antioxidačně.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se