×
Hledat v našem blogu

Fuchsie pěstovaly už naše prababičky, oblíbené jsou dodnes

Květy fuchsií mají spoustu tvarů a mnoho odstínů barev, zdobit mohou nejen parapety a balkony, ale pěstují se v záhonech a květinových rabátkách, převislé v závěsných koších i jako pokojové rostliny. Dají se také snadno vytvarovat do podoby stromku, keříku či pyramidy.

Fuchsie (Fuchsia) je dřevnatějící trvalka, vyžadující vzdušné a světlé stanoviště, chráněné před poledním sluncem vyhnout byste se tak měli jen jižně orientované straně, dobře snášejí polostín i stín. Fuchsie mající tmavé květy jsou raději za světlé stanoviště, fuchsie se světlými květy upřednostňují stanoviště bez přímého dopadu slunečních paprsků. Rostliny dorůstají zpravidla do výšky jednoho metru i více, stromkové jsou výrazně vyšší. Jsou vyšlechtěny kultivary s jednoduchými i plnými květy, nalézt mezi nimi můžete i vzpřímené a převislé odrůdy. Nejtypičtější kombinace květů jsou červená a bílá, nebo červená a fialová.

Prospívají ideálně v kypré, humózní půdě, například ve směsi substrátu pro pelargónie smíchaném s kompostem a s perlitem. Sazenice vysazujte od dubna do června tak, aby měly krček 5 cm pod úrovní země. Když dorostou výšky 20 cm, na vrcholu je zaštipujte, abyste podpořili růst postranních výhonů, které pak zaštipujte pokaždé, když dorostou délky 15 cm. Fuchsie mají rády letnění. Zalévejte je podle potřeby, po nasazení poupat dávejte pozor, aby voda nedopadala přímo na rostliny, jinak poupata shodí. V době vegetace (od dubna do září) přihnojujte rostliny 2x do měsíce vícesložkovým minerálním hnojivem v zálivce. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujete, aby tvorba plodů neodebírala rostlině sílu. Dojde-li k vysychání kořenového balu nebo k přehřívání v letních vedrech, shazují fuchsie listy i květy, mohou i přestat růst.

Přezimují nejlépe při teplotě 5–10 °C – před zazimováním zkraťte výhony o třetinu a odstraňte všechny listy, abyste zabránili šíření případných chorob a škůdců. V zimě udržujte kořenový bal jen mírně vlhký, zalévejte málo, aby nedocházelo k uhnívání kořenů. Venkovní fuchsie zakryjte na zimu slámou, jestliže mráz spálí nadzemní části, které bývají odolné až do -7 °C, rostliny na jaře znovu obrazí. Fuchsie se množí snadno polodřevitými řízky, které z matečné rostliny odebírejte od dubna do září. Řízky 5–8 cm dlouhé, z nichž odstraníte květy, nechte zakořeňovat pod fólií ve vlhké zemině, nebo ve sklenici s vodou. Jakmile zakoření, cca za 2–3 týdny, přepíchněte je do květináčů se směsí rašeliny a perlitu.

Nejčastěji se můžete setkat s jihoamerickou Fuchsia magallanica, konkrétně jejím kultivarem Riccartonii - polokeř je vhodný jak na slunné stanoviště, tak i do polostínu. Dorůstá do výšky až dvou metrů, F. procumbents je převislá a lístky má kulaté, stromková fuchsie F. aboresces dorůstá do výšky až osmi metrů, skupina kolem kultivaru Thumb dosahuje výšky pouze 30 cm. Některé odrůdy a kultivary, jako např. Margaret kvetou celé vegetační období.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se