×
Hledat v našem blogu

Podzimní cibulky řebčíků

Srpen je měsíc kdy můžete obdivovat krásu podzimních trvalek, ale také můžete sázet cibulky některých cibulovin. Málo známé, ale hezké cibulnaté rostliny jsou řebčíky (Fritillaria sp.).

Většina druhů má zvonkovité květy různých barev. Vyhovuje jim propustná, ale na humus bohatá půda na slunci i v polostínu. Cibulky se sází na podzim, od srpna do září, do hloubky, která je 2–3násobkem velikosti cibulky.

Asi nejznámější je asijský druh řebčík královský (Fritillaria imperialis). Mají velké (kolem 20 cm) cibule, sází se proto od sebe v dostatečné vzdálenosti. Stonek bývá vysoký kolem 1 m, a proto se řebčík královský hodí do pozadí záhonů nebo do středu geometrických výsadeb. Uplatní se i ve smíšených květinových záhonech, kde na jaře vyplní místa mezi trvalkami, které kvetou později. V našich podmínkách kvete v dubnu až květnu. Květy řebčíku královského jsou zvonkovité, oranžové a vyrůstají pod shlukem zelených listenů („pod korunou“). Pokud chcete mít pestřejší záhon, můžete kromě oranžových řebčíků vysadit i žlutokvětý kultivar Lutea, který má stejné nároky.

Nenápadným, ale zajímavým a nenáročným evropským druhem je řebčík kostkovaný (Fritillaria meleagris). Stonky má vysoké do 30 cm a listy úzké a šedozelené. Květy mají zvonkovitý tvar a jsou šachovnicově kostkované ve fialových odstínech. Kvete v dubnu až květnu. Tomuto řebčíku vyhovují vlhčí humózní půdy, na slunci i v polostínu, můžete je sázet i na vlhká místa a kolem rybníků nebo tůněk. Velice hezké jsou i bílé kultivary, například Aphrodite. Cibulky řebčíku kostkovaného sázejte na okraje záhonů, tak aby jejich nízké stonky s květy vynikli.

Málo známý druh je řebčík Fritillaria Uva Vulpis. Má zajímavé hnědofialové zvonkovité květy se žlutým lemováním. Celá rostlina dorůstá kolem 20 cm. Cibulky sázejte na propustná stanoviště, ne zamokřená, protože tehdy cibulky mohou uhnívat. Pokud máte na zahradě těžší půdu, sázejte je na vyvýšená místa a při sázení jamky drenážujte vrstvou štěrku nebo jiného propustného materiálu. Když tento zajímavý druh řebčíku pokvete, ozvláštní naši zahradu exotickou krásou.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se