×
Hledat v našem blogu

Pořiďte si bylinkový truhlík

Některé bylinky používáme téměř denně, je proto vhodné mít je vždy po ruce a vysadit je do truhlíku nebo květináčů umístěných na okenním parapetu nebo balkonu.

Semínka běžných bylinek jsou spíše drobnější, proto je nevyséváme příliš hluboko. K výsevu použijeme výsevní substrát, který neobsahuje zárodky chorob a máme jistotu, že nám se semínky nebude klíčit plevel. Některá semínka do půdy vůbec nezapravujeme, např. majoránku a necháme je klíčit na povrchu. Větší semena substrátem trochu posypeme a přitiskneme třeba nějakým prkénkem. Na zalévání budeme používat rozprašovač, abychom semínka nevyplavily k okrajům.

Po vyvinutí pravých lístků rostlinky přesadíme do malých květináčků nebo truhlíku. Nejlepším řešením je samozavlažovací truhlík větší velikosti. U bylinek jako je petržel, pažitka, naťový celer a další, které pěstujeme pro listy, použijeme dobrou zahradní zeminu. Můžeme zakoupit již předem připravený substrát pro bylinky. Rostliny porostou bujněji a budeme je moci pravidelně stříhat. Podobné pěstební nároky vyžaduje i meduňka a máta.

Ovšem pozor! Některé bylinky se spolu nesnesou a zasadíte-­li je do jednoho truhlíku společně, nebude se jim dařit. Např. máta se nemá ráda s petrželí. Rostliny potřebují dostatek místa, sázíme je proto cca 20 cm od sebe. Pokud budeme vysazovat suchomilné rostliny, jako je tymián, oregano a šalvěj, do substrátu přidáme hrubý písek a drobné kamínky. Tyto rostliny mají také rády vápník, který můžeme dodat drcenými vaječnými skořápkami.

Bylinky nepotřebují příliš hnojit. Přisypeme-­li občas trochu kompostu nebo organické hnojivo, postačí to. Přehnojené byliny méně voní, rostou sice bujněji, jsou ale více napadány škůdci, protože pletiva jsou pak jemnější.

Pokud bylinky správně zkombinujete, dobře porostou, budou krásně vonět a tím odpuzovat choroby i škůdce.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se