×
Hledat v našem blogu

Vyznáte se v substrátech?

Při pěstováni rostlin je třeba věnovat pozornost správnému výběru zeminy. Pro ty, kteří nemají se zahradničením zkušenosti nebo mají nedostatek času, jsou v prodeji již připravené substráty a výběr je opravdu široký. Například zemina pro pokojové rostliny, pro kvetoucí pokojové rostliny, pro pelargonie, balkónové rostliny nebo univerzální zahradní substrát. Mohou být obohaceny o průmyslová hnojiva nebo o přírodní hnojivo guáno.

Hotové substráty se prodávají v igelitových pytlích. Před vlastním přesazováním je nutné je tedy nechat vyvětratprovzdušnit. Pozor, půda ze zahrady je pro pokojové rostliny nevhodná, jelikož její složení a vlastnosti jsou různorodé a obsahuje půdní živočichy, zárodky chorob či různá plevelnatá semena.

Substrát si můžeme namíchat i sami, chceme-li rostlinám dopřát kvalitnější zeminu. Základem je zemrašelina. Další směsi a přísady obsahují specializované substráty, které se vybírají pro jednotlivé skupinydruhy rostlin.

Nejdůležitější základní substráty

Zemní substrát – hlavně pro velké a balkónové rostliny. Dobrá směs sestává z 1/3 sterilizované země, 1/3 středně hrubé rašeliny, listovky nebo kůry a z 1/3 hrubého písku nebo jemného perlitu. Přidáme ještě vyvážené hnojivo.

Rašelinový substrát – vhodný pro rostliny, které mají rády kyselejší substrát. Obsahuje 2/3 rašeliny a 1/3 hrubého písku nebo perlitu. Pro vyrovnání kyselosti rašeliny, přidáme na litr substrátu 1 kávovou lžičku dolomitického vápence. S tímto substrátem se snadněji a čistěji manipuluje, často však neobsahuje žádné živiny, je proto potřeba pravidelné hnojení.

Speciální substráty

Substrát pro bromélie – směs musí být kyprá, obsahovat hodně humusu a téměř žádné vápno. Vhodný substrát se skládá z hrubého písku nebo perlitu a z rašeliny, přidávají se ještě další komponenty, jako částečně zetlelé kousky kůry a lesní hrabanka

Substrát pro orchideje – sestává z částečně rozložené borové kůry (borky). Směs lze obohatit o kuličky rozdrceného polystyrenu nebo kousky molitanu. Směs musí být velmi propustná a lehká. Je vhodná zejména pro pěstování phanelopsisů. Podle druhů orchidejí se v různém poměru přidává rašelinový substrát

Substrát pro sukulentykaktusy – směs musí být velmi propustná. Namícháme 2/5 zemního substrátu3/5 hrubého písku. Pro zvýšení propustnosti můžeme přidat hrubou antuku, jemný štěrk nebo hrubý perlit.

Směs pro kapradiny – měla by být hodně propustná a bohatá na humus. Její obsah by měl být 3/5 rašelinového substrátu a 2/5 hrubého písku nebo středně hrubého perlitu. Dále na 1 litr substrátu přidáme jeden šálek dřevěného uhlí a hnojivo s vyváženým obsahem živin v granulované nebo práškové formě (podle návodu k použití).

Náš tip

Potřebujete-li větší množství kvalitnější zeminy, můžete si ji zakoupit v kompostárnách.

Tag: Substráty
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se