×
Hledat v našem blogu

Sázíme hlízy a cibule – gladioly a begonie, dosny, kaly a jiřiny

Jaro je ideální čas na výsadbu okrasných cibulovin. Můžete vsadit na klasiku nebo sáhnout po cibulkách, které dodají vaší zahradě exotický nádech. Naše nabídka je opravdu široká. Určitě stojí za to vyzkoušet i méně tradiční rostliny a vykouzli na zahradě oslnivou atmosféru.

Nádherné dominanty zahrady

Velkokvěté mečíky jsou nádherně kvetoucí rostliny poutavých barev a barevných kombinací. Sázíme je na slunné stanoviště do hlinitopísčité půdy v dubnu 7–10 cm hluboko a 10–30 cm od sebe, nejpozději počátkem května. Půda musí být vyhnojena plným zásobním hnojivem. Jestliže jste nehnojili na podzim, můžete ještě na jaře. Na záhoně nesmí být ani na podzim zaryt čerstvý hnůj, je možno použít pouze dobře rozležený kompost. Gladioly nesázejte na záhony po okurkách a fazolích z důvodu možné nákazy virózami. Během vegetace záhony kypříme. Zaléváme méně často, ale vydatně a po každé zálivce rozrušíme škraloup. Do zálivky můžeme přidávat hnojivo na list. Pokud jste květy neřezaly do vázy, po odkvětu je nutné květy je odříznout, aby se veškerá síla neodčerpávala na tvorbu semen, ale šla do hlíz. V některých oblastech mohou způsobovat značné škody na  květech třásněnky, květy buď vůbec nerozkvétají, nebo jsou poškozené sáním.

„Ať už sáhnete po zaručené klasice nebo vyberete neobvyklé odrůdy, jarní cibuloviny budou skvostem vaší zahrady.“

Nenáročné krásky

Potřebují kvalitní, vlhčí, kyprou půdu a polostinnou polohu. Při sázení do truhlíků na oknech volíme východní a severní stranu. Aby begonie kvetly co nejdříve, můžeme je od února nechat narašit, v teple – nejméně 20 °C (tedy doma nebo ve vytápěném skleníku).

Tradiční okrasné rostliny

Jiřiny jsou svými květy na sklonku léta a na podzim nenahraditelné a neměli bychom je při výsadbě opominout. Sázíme je koncem dubna do dobré zahradní půdy na slunné stanoviště tak, aby krček byl asi 10 cm pod zemí. Hlízy je před výsadbou vhodné asi na jeden den namočit do vody. Aby dříve kvetly, je možné hlízy předem narašit.

Kaly pokvetou v zahradě i v nádobě

Barevné hybridy hlíznatých kal jsou ideální pro řez květů pro svou trvanlivost – ve váze vydrží zaručeně 14 dní. Svým olistěním a květy jsou i působivou zahradní a hrnkovou rostlinou. Dorůstají do výšky 50 až 70 cm. Při nízkých teplotách pod 15 °C upadá hlíza do odpočinku, proto jí sázíme ven až počátkem května do již teplé, středně vyhnojené, propustné, neutrální půdy asi 7–10 cm hluboko. Do skleníku nebo doma jí můžeme vysadit mnohem dříve do větších květináčů a tak jí přirychlit, protože vykvétá nejdříve až za 3 měsíce po výsadbě. Během vegetace udržujeme dostatečnou stejnoměrnou vlhkost, vyvarujeme se slunečnímu úpalu a prudkým změnám teplot půdy.

Dosny dodají zahradě exotický nádech

Dosny (Canna indica) používáme jako solitéry nebo do větších nádob, mají jasné působivé květy a velké dekorativní listy. Milují teplé a slunné stanoviště a dobrou výživnou zem. Oddenky sázíme asi 15 cm hluboko ven až v květnu nebo je přirychlujeme již od března v menších květináčích doma nebo teplém skleníku. Při dostatečné zálivce a pravidelnému přihnojování kvetou celé léto.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se