×
Hledat v našem blogu

Zelené hnojení, využijte jej nyní pro bohatou úrodu v příštím roce

Zelené hnojení je se nazývá druh organického hnojení, kdy vzešlé druhy různých rostlin zapravíte do půdy, aby zeminu obohatily o živiny, a zlepšily tak její úrodnost.

Jaké rostliny jsou vhodné?

Zelené hnojení má pro půdu i jiný přínos, než jen zvýšení úrodnosti, během růstu poskytují rostliny půdě stín, čímž zlepšují její schopnost hospodařit lépe s vodou, zamezují růstu plevelů, chrání ji před vyplavováním živin, kypří podornicovou vrstvu zeminy, aktivují mikrobiální život v ní a v neposlední řadě zvyšují množství humusu.

– Podle období výsevu se k celoročním výsevům doporučují jetel zvrácený, jetel egyptský, vlčí bob (lupina) a oves.

K jarním výsevům před setím hlavních plodin můžeme vysévat svazenku, hořčici bílou, pelušku jarní, hrách polní, pohanku, polní salát, bob obecný a špenát.

K letním a podzimním výsevům po sklizni jsou vhodné jetel zvrácený, jetel egyptský, peluška jarní, hrách polní, směs ovsa a vikve seté, svazenka, slunečnice, vikev huňatá, ozimé žito, ředkev olejná, řepka ozimá, hořčice, řeřicha, špenát a polní salát.

Jak postupovat při výsevu?

– Rostlinu vhodnou k zelenému hnojení, případně směs několika z nich, vysejete a nechejte růst než se vytvoří dostatečné množství biomasy. Poté ji zaryjete do půdy, kde se bude postupně rozkládat. Rostliny zaryjete buď vcelku, budou-li nižší nebo je nejdřív posekáte, pokud hodně narostly, aby vám zarývání šlo snadněji. Problémem není ani to, pokud rostliny vykvetou, naopak tak přilákáte různé opylovače. Jestliže nechcete rostliny zarýt, dejte je do kompostu.

Zelené hnojení je možné vysévat kdykoliv od jara až do podzimu, osev je možný celoročně. Je to lepší, než nechat prázdné záhony zarůst plevelem.

– Jestliže nemáte na záhonech kvalitní zeminu, zlepšíte ji právě pomocí zeleného hnojení. Vzrostlé rostliny na zelené hnojení můžete na záhonu nechat i přes zimu. Ochrání půdu, respektive živé organizmy v ní před mrazy a zaryjete je až začátkem jara. Nejčastěji se ovšem zelené hnojení seje na jaře, před výsevem hlavní plodiny a poté na podzim, po sklizni.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se