×
Hledat v našem blogu

Vysazujte smíšené kultury, omezíte výskyt škůdců

Pěstujete-li v bio kvalitě a nechcete-li používat chemii, zaměřte se na výsadbu smíšených kultur. Kombinací druhů s podobnými nároky na půdu a závlahu a pestrou mozaikou odrůd ztížíte jednoznačné vysílaní chemických signálů rostlin přitahujících škůdce. Vhodné je také zkombinovat druhy s rozdílnou hloubkou kořenění a s odlišně rychlým růstem. Pak je možné zeleninu pěstovat v poměrně hustých výsadbách a lépe tak využít místo na záhonech (mimo jiné si ušetříte práci s pletím plevele). Například mrkev koření hluboko, cibule mělce a navíc si navzájem odpuzují škůdce (cibule může odradit pochmurnatku mrkvovou, lze ji nahradit i pažitkou či pórem). Prevencí houbových chorob jahodníku může být sousedství česneku. Rajčata a celer svou vůní odpuzují škůdce košťálovin, křen v bramborách zase nebude vonět mandelinkám. Trio - kukuřice, dýně a fazole - pěstovali jihoameričtí indiáni již v dávných dobách a využít jej lze i dnes.

Škůdce silně přitahují jednodruhové záhony, tomu se snažte předcházet. Ideální prevencí jsou i mnohé aromatické bylinky, vyseté mezi řádky zeleniny či po obvodu záhonků, vysadit můžete:

  • bazalku s rajčaty, okurkami, cibulovinami, 
  • kerblík se saláty a ředkvičkami, odpuzuje i slimáky, 
  • koriandr s košťálovinami, okurkami, s jahodami, červenou řepou,
  • tymián s veškerou zeleninou, především listovou.

Ku prospěchu všech jsou ideální kombinace např. následující:

  • okurky: cibule, celer, salát, hrách, fazole keříčkové i pnoucí, kedluben, kukuřice, špenát, kapusta, zelí, zeleninový fenykl, nevhodná je kombinace s: rajčaty, ředkví, ředkvičkami, brambory.
  • paprika: mrkev, kedluben, okurka, rajče, nevhodná kombinace s: keříčkový fazol
  • rajče: salát, špenát, cibule, keříčkové fazole, celer, petržel, čekanka, kedluben, pórek, rebarbora, ředkev, kapusta, zelí, brokolice, květák, kukuřice, nevhodná je kombinace s: hrách, mrkev, červená řepa, brambory.
  • celer: cuketa, salát, fazole keříčkové i pnoucí, kedluben, mrkev, okurka, špenát, zelí, kapusta, pórek, pastinák, nevhodná je kombinace s: hrách, kukuřice, brambory.
  • mrkev: cibule, celer, černý kořen, brokolice, keříčkové fazole, hrách, salát, kedluben, mangold pórek, rajče, ředkev, ředkvička, kapusta, zelí.
  • pór: cibule, celer, černý kořen, salát, polníček, mrkev, rajče, okurka, ředkev, ředkvička, štěrbák, špenát, jahody, nevhodná je kombinace s: fazole keříčkové, hrách, červená řepa.

Pokud máte v sousedství zahrady neobdělávaná pole, louku či okraj lesa, je však třeba s větším náporem škůdců počítat.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se