×
Hledat v našem blogu

Věnujte nyní jahodníkům péči, další rok se odmění bohatou úrodou

V našich podmínkách se daří přibližně dvaceti druhům jahodníků, které se dají pěstovat na záhonech, v okenních truhlících nebo v květináčích na balkoně. Nyní potřebují jahodníky, které vás doteď obdarovávaly slaďoučkými plody, trochu péče, aby byla dobrá úroda i v roce příštím. Péče vám nezabere příliš času, tak směle do toho. 

Koncem července bývá již ukončena sklizeň i u pozdních odrůd jahod jako např. Florence, Pandora, Malwina, Elista, Jive, Salsa a dalších. Do 3 týdnů po ukončení sběru jahod je třeba vyčistit porost a zlikvidovat plevel.

Jahodníky vytváří šlahouny, díky kterým rostou dceřiné sazeničky, které si můžete odebrat pro vlastní potřebu. Nejkvalitnější jsou ty, jež rostou nejblíže mateční rostliny. Abyste dosáhli větší a chutnější úrody a silných rostlin, měli byste šlahouny přerušit alespoň 2x ročně.

Po sklizni a odebrání sazenic se odstraní staré listy jahodníku posekáním porostu. Pro příští úrodu zakládá jahodník květní pupeny od poloviny září do poloviny října, z toho důvodu by mělo být sežínaní porostu provedeno co nejdříve. Šlahouny stříhejte nůžkami, pokud byste je chtěli utrhnout, tak hrozí vytažení rostliny z půdy.

Odstřiženou sazeničku nechte 14 dní „si zvykat“ a pak ji zasaďte, vzdálenost mezi jahodníky by měla být 20 až 25 cm. Jahodníky zhruba po 3 letech obměníme, protože přestávají plodit. Nové sazenice sázíme na jiný záhon

V některých oblastech bývá druhá polovina léta chudá na srážky, přitom zálivka jahodníků je velice důležitá i po sklizni. Rostliny koření mělce, a nemají tak bohatý kořenový systém. Nedostatek vláhy pak způsobí přes zimu uhynutí rostlin, které se pak přisuzuje vymrznutí. Nejodolnější suchu je odrůda Senga Sengana s velmi bohatým kořenovým systémem, ale i té prospěje příděl vláhy.

Odplozený jahodník zásobíme před nástupem zimy živinami. Dvě dávky hnojení rozdělte po sklizni tak, abyste nepřihnojovali později než do konce října (od září nehnojte jahodník hnojivy s vyšším obsahem dusíku a hořčíku, vhodnější jsou hnojiva s obsahem draslíku, fosforu a vápníku ve formě uhličitanu vápenatého). Hnojivo dávkujte vždy podle návodu. 

Nově vysazené porosty přikryjte na zimu chvojím. Zimní přikrývka prospěje i stáleplodícím odrůdám, které jsou náchylnější a vzhledem k opakované úrodě oslabené. Dobrou ochranou před mrazem je také nastýlání kompostu do meziřádků. Slabé či choulostivé odrůdy se vyplatí přikrýt netkanou textilií, hrozí-li holomrazy s teplotami pod -8 stupňů (to platí i pro podzimní výsadby, které ještě nemají tak vyvinutý kořenový systém). 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se