×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – mařinka vonná

Mařinka vonná (Asperula odorata) patří do čeledi mořenovitých (Rubiaceae). Lidově se jí také říká mařenka, božec, voňavý svízel, valdmajstr, asparelka, asparulka, bylina májová, drobňava, lipkavec, marunka májová, marynka vonná, mařena, planá mořena, voňavka či svízel vonný.

Mařinka je trvalka vysoká 10–30 cm. Hojně je rozšířena téměř po celé Evropě a často tvoří husté porosty v listnatých, především v bukových a habrových lesích. Roste také v západní Asii a Severní Americe. slabé, větvené oddenky s četnými přímými čtyřhrannými lodyhami, s bohatými nepravými přesleny lysých kopinatých listů s drsným okrajem a krátkou osinkou na špičce.

Kvete drobnými bílými kvítky od května do června. Plodem je kulatá dvojnažka se štětinkovitými háčky, které se přichytávají k srsti zvířat, ale také na oděv člověka. Při pomačkání a sušení voní kumarinem.

Mařinku si můžete snadno vypěstovat ze semen nebo vegetativních výhonků, které se přesazují v době, kdy kvete. Na předem připravený záhon vysadíme namnožené rostliny ve vzdálenosti asi 25 cm od sebe. Vysazujeme do vlhčích, humózních půd v lehkém polostínu. Můžeme ji vysazovat i do větších nádob, ale má raději dostatek prostoru. V těsných podmínkách jí mohou uhnívat kořeny.

V teplých a suchých podmínkách mohou rostlině osychat a žloutnout listy. Tehdy je dobré mařinku sestřihnout, rychle obrazí. Nejlépe kolem poledne sbíráme nať, a to krátce před rozkvětem nebo na počátku kvetení. Správně usušená rostlina původní barvu, hořce kořenitou chuť a voní kumarinem. Skladujeme ji v dobře uzavřených, vzduchotěsných a tmavých sklenicích.

Mařinka obsahuje kumarin, terpenický glykosid asperulosid, třísloviny, organické kyseliny, hořčiny, vitamín C, silice a amid kyseliny nikotinové. Kumarin obsažený v mařince způsobuje při jednorázovém překročení dávky silnou bolest hlavy, závratě a pocity na zvracení, při dlouhodobém podávání je ohrožena funkce jater, může dojít k zástavě dechu!

Využívá se v lékařství především zevně– na drobná poranění i hnisavé rány apod. V lidovém léčitelství se nejčastěji používala na zklidnění a dobré usínání. Látky v ní obsažené mají protikřečové účinkypomáhají proti nadýmání a bolestech břicha a působí močopudně. Neměla by se však používat dlouhodobě.

Čerstvé listy můžeme použít k ochucení nealkoholických nápojů. Sušené listy se používají k výrobě osvěžujících kosmetických přípravků.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se