×
Hledat v našem blogu

V zimě toho na zahradě moc neuděláte, můžete však naplánovat novou výsadbu

Kustovnice čínská (Lyceum chinensis) - GOJI
Je opadavý keř pocházející z Asie. Rostlina vyroste do velikosti cca 2,5 m, mohutné větve rostou převisle a rozklánějí se do šířky. V létě na keři rozkvétá spousta drobných, fialových květů, které jsou opylovány včelami. Rostlina začíná plodit začátkem podzimu. Plody jsou červené bobule, které mají mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Kustovnici sázíme do neutrální půdy, měla by být spíše lehčí, písčitojílovitá. Před výsadbou se doporučuje dát na dno jámy vyzrálý hnůj nebo kompost. Okolo rostliny udržujeme čistou půdu bez plevelů, ke které pomůže např. mulčovací kůra. Podle možností přidáváme na podzim k rostlině chlévskou mrvu, koncem dubna přihnojujeme močovinou, v květnu až červnu superfosfátem. Od konce května, po celé období kvetení a násady plodů každých 15–20 dnů rostlinám poskytujeme výživový postřik na list, listovým hnojivem. Zaléváme každých 2–5 dní od konce dubna až do poloviny června dle možností, jednou až dvakrát v září a říjnu, první a poslední zálivka by měla být vydatná až 60 mm. U rostlin provádíme výchovný řez, jehož cílem je zajistit brzkou násadu plodů – první rok se hlavní kmen zapěstovává do výšky 50–60 cm, okolo hlavního kmene si vyberte 3–5 postranních větví rovnoměrně rozmístěných, které budou sloužit jako základ koruny a ty seřízněte na 10–20 cm, aby se podpořilo druhotné větvení. Mezitím nechte 3–4 větve z hlavního kmene bez zaštipování, ty budou sloužit jako dočasná plocha pro ranou násadu plodů, nově narostlé výše položené větve se zakracují, aby se posílily níže položené výhony.

Kiwi
Kiwi dělíme na drobnoplodé a velkoplodé odrůdy. Velkoplodé se v našich klimatických podmínkách pěstují hlavně v teplejších oblastech, drobnoplodé odrůdy jsou plně mrazuvzdorné a jejich vynikající plody se navíc nemusí loupat.

Kiwi Issai (Actinidia arguta Issai)
Tato odrůda kiwi je jednodomá a zaručeně samosprašná. Patří mezi odolné, opadavé liány, ze kterých sklidíte lahodné plody již druhým nebo třetím rokem. Zeleno žluté plody, oválného tvaru, velikosti asi 2,5 cm dozrávají na přelomu září a října a konzumují se i se slupkou. Plody jsou výborné, sladkokyselé chuti s obsahem vitamínu C. Issai roste do velikosti okolo 2–3 m a je vhodné do každé zahrady. Vytváří výhony dlouhé až 10 metrů s ročním přírůstkem okolo 1 metru. Spolehlivě snese mrazy do -25 °C. Kiwi pěstujeme v mírně kyselé zemině (ideální je mix rašeliny se zahradnickým substrátem v poměru 2:1) na slunečném nebo polostinném stanovišti. Ideální jsou stanoviště na jihu, jihozápadu nebo jihovýchodu. Rostliny mají mělký kořenový systém, je tedy nutné jim v sušším období a během vegetace dopřávat vydatnou zálivku. V období vegetace je pravidelně přihnojujeme vhodnými hnojivy např. Cereritem nebo NPK. Rostliny sázíme minimálně 1 m od sebe. U rostlin není nutné provádět výchovný řez. Pokud je potřeba rostlinu řezem upravit nejlepší je období na podzim, když opadají listy. Rostlina plodí na jednoletých výhonech, které rostou z dvouletého a staršího dřeva, proto odstraňujte pouze odplozené výhony.

Tag: liány
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se