×
Hledat v našem blogu

I v našich podmínkách lze pěstovat tropické a subtropické rostliny (1)

Kromě klasických letniček a trvalek, které zdobí téměř každou zahrádku, lze i v našem klimatickém podnebí pěstovat tropické a subtropické rostliny. Které to jsou?

Ananas

Atraktivní rostlina, která má krásně zeleně zbarvené, dlouhé, špičaté listy. Pěstuje se celoročně při pokojové teplotě na světlém místě. Zálivku vyžaduje mírnou, nejlépe přímo do růžice. Rostlinu přesazujte každý rok na jaře do květináče jen o něco málo většího a odstraňujte zaschlé listy. Do zahradnického substrátu přidávejte asi 30 % písku a na dno květináče nezapomeňte na drenážní vrstvu hrubého písku. Přihnojujte ho 2x měsíčně tekutým hnojivem na pokojové rostliny. V našich podmínkách škůdci netrpí. Nejčastěji hyne na dlouhodobé přemokření.

Ananas obsahuje enzymy napomáhající k hubnutí (z 90 % je tvořen vodou) a někde ho považují i za afrodisiakum. Nachází se v něm účinné látky jako draslík, vápník nebo sodík. Pozitivně ovlivňuje trávení, růst vlasů, nehtů a zdraví kůže.

Fíkovník

Fíkovníky patří mezi odolné subtropické rostliny. Jejich výhodou je, že se dají pěstovat i v květináčích, nebo ve větších nádobách. Přes léto je umístěte na slunném stanovišti venku a v zimě uchovávejte v chladné, možno i tmavé místnosti, např. sklepě. Na zimu opadává, takže když nemá listy, může být i v úplné tmě. Starší rostliny jsou mrazům odolné, mají vyzrálé dřevo. V teplejších oblastech je stačí chránit jako růže, zahrnout hlínou a přikrýt chvojím, když se stane, že rostlina omrzne, z kořenů vyraší vždy nové, rovněž plodonosné pruty. Fíkovník roste bujně a při dobrém ošetření poskytne i dvě sklizně ročně. Za příznivých tepelných podmínek při růstu ve volné půdě má roční přírůstky až 2 m dlouhé. V květináčích však roste pomaleji. Nezralé plody jsou zelené, tvaru hrušky, postupně se zvětšují a zbarvují do žluta nebo do fialova a měknou.

Fíkovník vyžaduje zeminu složenou ze zahradnického substrátu a 10% písku, musí být propustná. Během vegetace je potřeba vydatně zalévat. Během jara a léta se přihnojuje pravidelně jednou týdně univerzálním hnojivem. V září lze přihnojit hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku. Vegetační klid trvá 6–8 týdnů, v té době je bez listů a proto ho zalévejte málo, jenom aby zemina úplně nevyschla. Chcete-li rostlinu zakrátit, je dobré provádět řez brzy na jaře. Má-li keř nasazené a nevyzrálé plody z podzimní násady, po opadu listů na rostlině přezimují, v příštím roce pokračují v růstu a velmi brzo dozrají, to platí při zimování ve sklepě, ve volné půdě na zahradě fíkovník dává většinou jednu úrodu.

Granátové jablko

Subtropická rostlina, která poskytuje nejen jedlé plody, ale všestranný užitek. V našich klimatických podmínkách je granátovník cennou pokojovou nebo přenosnou rostlinou velmi dekorativní svým listem a květem. Vytvoří velice pěkný keřík nebo stromek. Květy mají v průměru 4 až 5 cm, jsou červené barvy, na zimu opadávají listy, čímž končí vegetace, raší brzy na jaře a kvete od května do září, plody dozrávají postupně koncem září a v říjnu. Plody jsou bobule 4 až 6 cm v průměru, kulaté s vytrvalým kalichem.

Rostlinám vyhovuje klasický zahradnický substrát, který je běžně v prodeji. Nejvíce vláhy potřebuje rostlina na jaře a v létě. V zimě, když je bez listů, zalévejte málo, jen tak aby kořenový bal zcela nevyschl. V době vegetačního klidu rostlinu umístěte na chladné chodbě, nebo ve sklepě. Na jaře granátovník přesaďte do většího květináče a pravidelně přihnojujte univerzálním hnojivem. Slabé výhonky vystřihujte, tvarujte pěknou korunku, buď jako keř, nebo jako stromeček.

Plody se konzumují v čerstvém stavu, nebo se zpracovávají na šťávy a kompoty, šťáva obsahuje také značné množství vitaminu C. V lékařství se používá k léčení žaludečních nemocí a proti arteriosklerose, poněvadž rozpouští vápenaté sloučeniny, povzbuzuje chuť a snižuje vysoké horečky.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se