×
Hledat v našem blogu

Růže z Jericha – zajímavá vánoční dekorace

U nás méně známá Růže z Jericha, Ressurection Rose, nemusí nutně zdobit přímo vánoční stůl, ale se zimním obdobím je neodmyslitelně spjata.

Pochází ze suchých a nehostinných částí Střední Ameriky a východu. V našem bytě se bude rostlina chovat stejně jako ve své domovině.

Nouze o vláhu je v pouštních podmínkách na denním pořádku. Růži unáší vítr skrz pustinu, dokud nenarazí na vláhu. Když se tak stane, růže vypustí své kořeny a začne vodu nasávat. Tak má dost energie na to, aby se mohla rozvinout do plné krásy. Po vyčerpání vláhy se zase sbalí do klubíčka a nechá se unášet dál. Takto se to opakuje po desítky let.

Růže z Jericha byly nalezeny i v hrobkách egyptských faraonů, jejích stáří činilo přes 4000 let a podle některých byly stále životaschopné. Díky svým schopnostem – „znovuzrození“ - si růže vysloužila své jméno i tradici.

Péče o růži není vůbec složitá. Vezměte talíř, naplňte ho vodou a růži do něj položte. Za pár minut uvidíte první známky života. Úplného probuzení se dočkáte za cca 24 hodin, po kterých by měla růže vypadat naprosto úchvatně. Po úplném rozvinutí vodu z talíře vylijte a ponechte pouze tolik vody, aby byly ponořeny kořeny. Takto růži ponecháme několik dní (je doporučeno maximálně 9 dní), následně ji opět necháme vyschnout a několik týdnů odpočinout. Tento proces se může opakovat stále dokola.

Růže z Jericha má po rozvinutí velmi příjemnou vůni. Není to vědecky prokázáno, ale podle některých, dokáže tato vůně pomoci při respiračních problémech.

Jako dekorace při vánočních svátcích zde zaujímá své čestné místo již po stovky let. K tomuto užití se váže jedna legenda, podle níž darovala panna Marie Růži z Jericha jako poděkování za pomoc při útěku do Egypta. Rozvinutá růže má tak symbolizovat rozvinuté, vlídné ruce (alternativní jméno – Ruce panny Marie). Je však spíš užívána pro svoji symboliku znovuzrození, tedy znovu sjednocení rodiny u vánočního stolu.

Jako dekorace může sloužit po celý rok, její použití jen o Vánocích není samozřejmě podmínkou. Někdy se prý dokonce používá k odvodňování organizmu nebo při různých woodoo rituálech. Fantazii se meze nekladou - schovat do ní lze třeba zásnubní prsten, může vás ale jen prostě potěšit svou exotickou krásou.

Obdarujte letos své blízké růží z Jericha – nejen květinou, ale příběhem, který tato rostlina v sobě nese. Společně s ní u nás vyberete také originální dárkové balení. Rozhodnout se můžete mezi látkovým sáčkem s visačkou nebo dřevěnou krabičkou z borovicového dřeva.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se