×
Hledat v našem blogu

Slyšeli jste o amarantu? Zkuste jeho pěstování, je ceněnou potravinou.

Amarant, laskavec zrnový, je známý především lidem s bezlepkovou dietou. Hodnotná zrnka však mohou prospět všem, hlavně dětem, seniorům, rekonvalescentům.

V našich podmínkách lze laskavec zrnový (Amaranthus erythrostachys, amarant) pěstovat jako letničku. Původně pochází z Jižní Ameriky, pěstovali ho již dávní Inkové, Mayové a Aztékové. Na našich zahradách se mu daří jako letničce.  

Amarant je jednoletka až 1,5 m vysoká se silnými lodyhami, často zbarvenými do purpurova. Řadíme ji k tzv. nepravým obilovinám. Květy jsou velmi drobné, složené do klásků. Plody jsou nažky béžové až tmavohnědé barvy, zrna jsou velmi malá (za nejkvalitnější se považují ta se světlou barvou). Jeho předností je mimořádná odolnost vůči extrémním klimatickým podmínkám, zejména suchu, a nenáročnost na kvalitu půdy.

Semínka amarantu vyséváme do předem připravené půdy do řádků nebo do hnízd. Nejlepší je však amarant předpěstovat a vysadit sazeničky na konečné stanoviště až koncem května. Díky subtropickému původu rostliny milují slunné, teplé stanoviště a písčité půdy, v době vegetace je ale třeba rostliny zavlažovat. Na záhonech amarant vytváří ideální partnerství s okurkami. Laskavec roste velmi rychle. Semena dozrávají na přelomu září a října. Z rostliny se semena vyklepou (statná rostlina dá až 2 kg semen), ve stínu se musí usušit a pak se z nich mletím udělá mouka.

Amarant má mimořádně vysoký obsah bílkoviny, která neobsahuje lepek. Zrno obsahuje hodnotný tuk složený  z více než dvou třetin z nenasycených mastných kyselin, dále se v něm nacházejí vápník, hořčík, železo a vitaminy řady B, C a E, ve vyšší míře jsou v něm zastoupeny i pro lidský organismus nezbytné esenciální aminokyseliny. Také obsahuje lyzin, leucin, isoleucin a tryptofan, zrna amarantu mají vyšší obsah proteinů než obiloviny. Podporuje činnost mozku a příznivě ovlivňuje metabolismus, prospívá nemocným s poruchami trávení, vegetariánům, rekonvalescentům po vážných onemocněních a lidem, kteří trpí potravinovými alergiemi. Podle studií mají esenciální oleje z amarantu pozoruhodné hojivé účinky, jež léčí dermatitidy, jizvy a spáleniny.

V kuchyni nezná využití amarantu hranic - polévky, přílohy, saláty, pečivo, masové a zeleninové pokrmy. Využít lze i zelené listy, jsou výtečné jako špenát i zelenina do polévek.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se