×
Hledat v našem blogu

Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko, zkuste si ji vypěstovat, zas tak složité to není

Její původ je zřejmě ve Středomoří, pochází z oblasti Apeninského poloostrova, kde ji pěstovali Etruskové již dlouho před příchodem italských kmenů. Byla vyšlechtěna z původní plané košťáloviny, která je i předchůdcem zelí, kedluben, květáku a kapusty. Díky komplexu obsažených látek se jednoznačně řadí do kategorie „superzdravých“ zelenin.

Aby brokolice prospívala, vyžaduje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a dostatek výživy. Nebojte se ji proto přihnojit komplexním hnojivem i v průběhu růstu. Tam, kde jste v předchozích letech pěstovali jiné brukvovité zeleniny – zelí, kapustu, kedlubny, nepěstujte nyní brokolici, trpí stejnými nemocemi a stejnými škůdci jako její příbuzní.

Běžně pěstujeme dvě základní formy brokolice.

  • brokolici květákovou (např. Lucie F1, Lord F1, Fellow F1), která tvoří velkou středovou růžici
  • brokolici výhonkovou (např. Vitamina, Calabrese), která má středovou růžici menší, rostlina je ale větvená a tvoří množství drobných postranních růžiček

Brokolici se nejlépe daří při teplotě od 10 do 25 °C (je plodinou chladných období), letní vedra způsobují předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychleji vykvétá. Nejběžnějším termínem výsevu a výsadby brokolice je časné jaro, sklízí se pak v červnu. Vegetační doba je krátká (70–90 dní) a tak je možné pěstovat brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna. Jsou-li rostliny brokolice otužené, snesou na podzim mráz až do –5 °C, tak lze často růžice sklízet ještě i v listopadu. Růžice musí být při sklizni plně vyvinutá a jemně se začít rozvolňovat. U většiny odrůd se po sklizni vrcholové růžice vyvinou z pupenů v paždí listů růžice postranní, jsou menší ale stejně křehké a chutné jako růžice hlavní.

Vyséváte-li brokolici přímo na záhon, hlídejte napadení dřepčíky (jsou schopni zdecimovat vyklíčené rostlinky v průběhu jednoho dne). Dřepčíkům nesvědčí vlhko, za to svědčí klíčící brokolici, udržujte proto při klíčení povrch půdy vlhký. Výsev můžete také překrýt netkanou textilií. Poruchou vývoje je u brokolice stejně jako u květáku „vyslepnutí“ růžic. Příčinou může být poškození vegetačního vrcholu plodomorkou zelnou či může být způsobeno nedostatkem molybdenu na kyselých půdách.

Brokolice je bohatá na vitaminy C a E, vitamin B1 a B2, kyselinu listovou, minerály (draslík, vápník, fosfor a síru), vlákninu, flavonoidy, také má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní. Brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Významnou roli při ní  hrají glukosinuláty, tj. sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se