×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) patří do čeledi hluchavkovitých. Původem pochází z oblastí Středomoří a Malé Asie. Už ve starověkém Egyptě patřila šalvěj k léčivým rostlinám. K nám se tato bylina dostala pravděpodobně v 9. století, kdy začala být hojně pěstována v klášterních zahradách.

Je to vytrvalá a silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu. Šalvěj má zdřevnatělé lodyhy a dorůstá do výšky 30 až 70 cm. Lodyha je přímá, většinou nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Listy jsou podlouhle vejčité, jemně vroubkované, stříbrošedé až zelené. Kvete v květnu až červenci a plodem je tvrdka. Květy jsou světle fialové, občas bílé.

Šalvěj se pěstuje v propustné půdě na slunném stanovišti. Půda nesmí být kyselá. Na zimu rostliny chráňte před mrazem nastýlkou. Je možné ji pěstovat volně v půdě i na terase či v květináči na parapetu.

Obsahuje 1,5–3 % silice, která je směsí thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu. Dále obsahuje 4 % tříslovin, saponiny, hořčiny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony, amidy kyseliny nikotinové, pryskyřice, vitamíny skupiny B, vitamín P, minerální a hormonálně účinné látky.

Použití šalvěje

V malých dávkách snižuje vylučování potu, působí protizánětlivě, svíravě, baktericidně podporuje vylučování moči. Blahodárně působí na mozek, nervy, oči a žlázy. Ostří smysly a paměť, tlumí stařecký třes. Při duševní vyčerpanosti zlepšuje koncentrační schopnosti a dovede uvolnit psychický přetlak.

V kosmetice se využívají její stahující a dezinfekční schopnosti. Odvar ze šalvěje se přidává do osvěžující koupele, jelikož potlačuje tvorbu lupů. Dále je známa pro své pozitivní výsledky při léčbě zánětů v ústní dutině a v neposlední řadě i pro potlačení nepříjemného zápachu.

Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy. Chutnají trpce a lehce nahořkle. Hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidávají se též do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala stejně často jako petrželka.

Šalvěj je výbornou bylinkou, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky!

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se