×
Hledat v našem blogu

Bylinná lékárna - všeho moc škodí, i bylinky vám mohou přitížit

Na kontraindikace si musíte dávat pozor i u přírodní léčby, život nám nemusejí znepříjemnit jen nevhodné kombinace prášků, ale i bylinek.

Bylinky pomohou jak na sezónní neduhy, tak stejně na dlouhodobější trápení. Některé se nevyužívají ani tak kvůli léčebným účinkům, ale spíše coby koření. Zlaté pravidlo, že všeho moc škodí, u bylinek stoprocentně platí, někdy stačí čtyři hrníčky bylinkového čaje denně a citlivější jedinci mohou mít o zdravotní problém víc.

Největší pozor si dávejte v těhotenství. Těhotenství představuje kontraindikaci pro řadu jinak běžně užívaných bylinek, např. aloe, maliník nebo obyčejná majoránka (samozřejmě ve větších dávkách). Tyto byliny umí ovlivnit činnost děložního svalstva a překrvení pánevních orgánů, což by v extrémním případě mohlo znamenat potrat. Stejně tak pozor na pelyněk a šalvěj, i ty při vysokých dávkách hrozí potratem či srdeční disfunkcí. Pelyněk není vhodné užívat déle než měsíc, šetřit by s ním měli tedy i ti, kteří těhotní nejsou, mohl by totiž poškodit centrální nervový systém.

Jestliže naopak těhotenství zrovna není na pořadu dne a předcházíte mu hormonální antikoncepcí, vyvarujte se třezalky tečkované. Tahle bylinka má klinicky potvrzené pozitivní účinky při léčbě depresí, ale například i atopického ekzému, kromě dalších pozitivních účinků ovšem snižuje účinnost antikoncepce, podobně, i když v menší míře, může působit čaj z pupalky nebo užívání oblíbeného doplňku stravy chlorelly.

Univerzální bylinkou často používanou při různých potížích, jako třeba aloe, je i kopřiva dvoudomá, plevel rostoucí na každém rumišti. Avšak ani její užívání nemusí přinést jen to dobré, a to díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Může podráždit ledviny, srdce či zhoršit křečové žíly. Platí to zejména pro ty, kteří s ledvinami či srdcem mají trvalejší potíže. Pokud si dopřejete víc než tři hrnky silného vývaru denně, jinak skvělý kontryhelový čaj vám může poškodit játra. Ženám, které mají karcinom prsu, dělohy nebo vaječníků, či trpí myomy a endometriózou pro změnu nelze doporučit ostropestřec mariánský.

Pozitivní účinky zázvoru jsou neoddiskutovatelné, pomáhá při nachlazení, mírní žaludeční problémy a vysoký cholesterol, doporučuje se při hubnutí a dokonce dokáže zpomalit postup některých druhů rakoviny. Na druhou stranu není vhodný pro děti a spory se vedou, jak je to s jeho intolerancí u těhotných žen. Jeho schopnost rozproudit krev by mohla vést až k potratu (při konzumaci nadměrných dávek). Zázvor také zvyšuje vstřebávání prášků snižujících srážlivost krve, pozor si musejí dát tak lidé, kteří je užívají.

V nadměrných dávkách může přivodit křeče aromatický rozmarýn. Petržel pro změnu dokáže podráždit ledviny. Angínovník čínský pomůže při začínající angíně a bolení v krku, stačí odstřihnout list a začít ho žvýkat. Účinné látky působí rychle a efektivně, nebývá však doporučováno žvýkání častější než šestkrát denně. Rostlina totiž obsahuje také některé alkaloidy, díky čemuž může při nadměrné konzumaci působit mírně toxicky, existují i zprávy o alergických reakcích, ale ty jsou spíše výjimečné.

Nezapomínejte, že bylinné čaje by se neměly nikdy užívat déle než tři týdny, protože pak si na ně tělo zvykne.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se