×
Hledat v našem blogu

Květinové truhlíky

Květinové truhlíky zdobí okna, balkony, terasy, lodžie bytů, domů, chat i chalup od časného jara až do podzimu. Lidé totiž už dávno poznali, že se cítí lépe v hezkém či provoněném prostředí.

Okrasné květiny můžeme sice pěstovat i v květináči, ale pěstování v truhlíku má jisté výhody. Květiny v nich mají dostatek prostoru a světla a to se projeví v lepším (mohutnějším) růstu.

Rozměry květinových truhlíků můžeme přizpůsobit rozměrům oken. Obvykle se používá délka 100 cm, 20 cm šířka a 15 cm hloubka. Materiálem bývá nejčastěji plast, zřídka dřevo. Záleží ovšem jen na nás, jakému provedení dáme přednost.

Příprava truhlíku je jednoduchá. Nejdříve na dno rozložíme hliněné střepy nebo oblázky (abychom jimi zakryli odtokové otvory) a pak už jen doplníme (cca 2 cm pod okraj) vhodným substrátem. Pokud nebudete substrát kupovat, můžete jej získat smícháním kompostové zeminy s rašelinou a malým množstvím písku. Při vysévání a přesazování do nové zeminy nemusíme rostliny ihned přihnojovat. Protože zemina určité množství hnojiv obsahuje, provádíme první hnojení přibližně čtyři týdny po přesazení.

Samotný výsev je vhodné provést v dubnuSemena květin, které se vysévají přímo do truhlíku, řídce rozmístíme a zasypeme slabou vrstvou jemné zeminy. Povrch substrátu mírně stlačíme a opatrně zalijeme. Výsev poté umístíme na stanoviště chráněné před průvanem, s teplotou asi 20 °C. Truhlík s výsevem můžeme přikrýt skleněnou tabulkou, kterou až semena začnou klíčit, odstraníme a zajistíme také dostatek světla. Rostlinky protrháváme na 2 až 3 cm, aby mohly dostatečně zesílit. Rostliny zároveň postupně otužujeme, abychom je mohli koncem května (ledoví muži) ponechat na konečném stanovišti venku. Okrasným rostlinám neprospívá vítr, který jednak zvyšuje odpařování vody, takže rostliny vadnou a který může polámat křehké výhony, když je silný. Proto se větrným polohám pokud možno vyhýbáme nebo na nich raději pěstujeme nižší rostliny s kompaktnějším vzrůstem.

Ne všechny druhy květin lze ale do truhlíků vysévat přímo. Předpěstovat sadbu si budeme muset v případě pelargónií, petúnií, afrikánů, sporýše, lobelky aj. Sazenice těchto květin je možné předpěstovat např. v pařeništi nebo truhlíku. Truhlíky s přesazenými květinami několik dní ponecháme v uzavřené místnosti, aby lépe zakořenily.

Pro jarní sázení jsou vhodné macešky, prvosenky nebo pomněnky. Jejich sadbu si je ovšem nutno předpěstovat už během předcházející vegetační sezony. Semena vyséváme v červenci a vzešlé sazenice přesazujeme na záhony, kde do zimy vzrostou. Jakmile to na jaře dovolí počasí, vsazujeme je do truhlíků.

Na podzim do truhlíků vysazujeme okrasné cibuloviny. Vhodné jsou tulipány, hyacinty, krokusy a další.

Truhlíky můžeme také osázet směsicí květin. Přitom na zadní stranu vysazujeme vyšší květiny, jako jsou např. pelargónie nebo cínie, a dopředu třeba lobelku nebo převislé petúnie. Truhlíky se osazují květinami buď v jedné barvě nebo ve více barvách. Barvu květů můžeme vybírat např. podle omítky domu.

Kromě okrasných rostlin se dají v truhlících pěstovat úspěšně také bylinky.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se