×
Hledat v našem blogu

Graviola - exotická léčivka s chutnými plody

Graviola je název pro tropickou dřevinu, která pochází z Jižní Ameriky. Vyskytuje se tam ve vysokých nadmořských výškách, především v oblasti Bolívie.

Graviola neboli také anona ostnitá (Annona muricata) se pěstuje pro plody připomínají zelenou šišku, které mohou vážit až půl kilogramu. Zralé plody mají barvu žlutozelenou až hnědou. Plod, resp. dužnina plodů gravioly (semena jsou mírně jedovatá) má krémovou konzistenci a výtečnou chuť. Ta bývá popisována jako kombinace jahod a banánů. V čerstvém stavu plody konzumujeme např. lžičkou. Vynikající je však také šťáva, kterou připravíme tak, že dužinu zbavenou semen rozmixujte. Plody gravioly kvůli jejich konzistenci není možné delší dobu skladovat a tudíž i doprava na tuzemský trh je komplikovaná. To se projeví samozřejmě i na jejich ceně. 

K vlastnostem gravioly patří i léčivé účinky. Domorodci používají listy např. jako prostředek ke snížení horečky. Další využití mají kořen – odvar z něj funguje jako přípravek proti parazitickým červům – a semena, ze kterých je možné vyrábět např. prostředky omračující ryby nebo hubící hmyz. Nejdůležitější ze zdravotních účinků, kterými tato rostlina oplývá, jsou ale protinádorové vlastnosti. Vědci u gravioly potvrdili toxicitu proti různým typům rakovinových buněk, aniž by byly při jejím použití současně zasaženy buňky zdravé.

Semena budou klíčit rychleji, když je po obdržení ponecháte 10 až 14 týdnů uložená v ledničce a 2 dny před výsevem namočíme do vody. Při výsevu semena gravioly pouze jemně zamáčkněte pod povrch rašelinového substrátu, který udržujte vlhký, avšak ne přemokřený. Semena vysetá jednotlivě do hliněných květináčů nechte poté klíčit na stanovišti mimo dosah přímého slunečního svitu. Klíčení při teplotě od 25 do 30 °C trvá obvykle 2 až 6 týdnů. V průběhu klíčení se může stát, že klíčící rostlina nad povrch vyzvedne i semenný obal. Tento obal po vyklíčení odpadá a s ním často i první lístky, takže z rostliny zůstane jen holý stonek. Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, nemusíte se této situace obávat – ze stonků brzy vyraší listy nové.

Rostlina požaduje vysoké teploty v létě a mírný průběh zimy. Zimní období v našich podmínkách přežívá jen v nejteplejších oblastech. V ostatních oblastech je vhodné graviolu pěstovat jen jako přenosnou nebo pokojovou rostlinu.

Ke zvláštnostem gravioly také patří květy měnící pohlaví. Květ, který na rostlině vykvete, je nejdříve samičí a až poté samčí. Při pěstování rostlin kvůli plodům je proto vhodné pěstovat alespoň dvě rostliny a rostlinám případně také pomoct vzájemně se opylit - pyl starších květů přenášejte na blizny čerstvě rozvinutých květů. Velké množství plodů, které by mohly zvláště mladé rostliny přetěžovat je však třeba včas protrhávat.

Už během první sezony vyroste graviola do výšky až okolo 1 metru. Na závěr vegetačního období graviolu můžete přesadit do vyššího, během zimního období vytápěného skleníku. V zimním období je potřeba snížit okolní teplotu (alespoň na 18 až 20 °C) a omezit zálivku.

Na počátku druhé vegetační sezóny rostlinu zastřihněte přibližně na výšku 20 cm. Podpoříte tak rozvětvení koruny.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se