×
Hledat v našem blogu

Ředkve a vodnice zaplní prázdná místa po rané zelenině

Prázdné záhony po již sklizené zelenině můžete znovu zaplnit. Zkuste vypěstovat ředkve či vodnice. Obě zeleniny lze zkonzumovat ihned po sklizni nebo uskladnit na dlouhé zimní měsíce.

Jako následnou plodinu po sklizni česneku či raných brambor pěstujeme ředkve. Vyhovují jim lehčí hlinitopísčité půdy s dobrou zásobou „starých“ živin. Půdu před výsevem dobře a do větší hloubky prokypříme. Rostliny tvoří dlouhé bulvy, tak abychom jim zajistili dobré podmínky růstu.

Vyséváme je ve druhé polovině července a počátkem srpna. Při dlouhých dnech ředkve netvoří bulvy, ale přímo vybíhají do květu. Vegetační doba ředkve je přibližně 85 dnů od výsevu.

Ředkve vysejeme do sponu 40 x 30 cm, do hnízd po dvou až třech semenech. Po vzejití rostlinky vyjednotíme. Pravidelně a přiměřeně zavlažujeme. Zeleninu sklidíme před příchodem silnějších mrazů v říjnu a listopadu.

Zajistíme-li vhodné podmínky skladování při teplotě 2–7 °C, máme zásobu vitamínů po dobu několika měsíců. Ředkve obsahují hodně vitamínu C, kyselinu listovou, selen, železo, síru, draslík, vápník, hořčík a další. Mají v sobě ve vysoké míře zastoupeny hořčičné oleje, které jim dodávají typickou, štiplavou chuť. Ideální jsou při hubnutí, díky svému vysokému podílu vlákniny.

Vodnice mají oproti ředkvím kratší vegetační dobu, sklízí se již 35–70 dní po výsevu, takže pokud vám přijde pozdě na výsev ředkve, zasejte vodnici. Patří do rodu Brasica napus a je příbuzná s řepkou, pěstovali ji již staří Řekové.

Významné místo jim patří v asijské kuchyni, z našich zahrad se téměř vytratila, což je škoda. Jsou vyšlechtěny odrůdy s jemnou, křehkou dužninou a nasládlou chutí, kterou je možné přirovnat ke kedlubně nebo nepálivé ředkvičce. Pěstování vodnice je nenáročné, pokud jí připravíme vhodné podmínky k růstu.

Vodnice potřebuje dobře zpracovanou půdu, častou závlahu a sluníčko. Při pěstování je vhodná teplota 12–20 °C, rostliny snášejí bez poškození mrazy i do -8 °C. Semínka vyséváme v červenci až srpnu do řádků 0,2–0,4 m od sebe. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 10–14 cm. Bulvy sklízíme v říjnu a listopadu, nať odstraníme, ale ponecháme srdéčko.

V kuchyni mají vodnice široké využití. Syrové se hodí do salátů, vařené polité máslem a posypané petrželkou. Pozdní odrůdy před zpracováním oloupeme, jsou výborné na kaši, opečené, dušené v zeleninových směsích i polévkách.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se