×
Hledat v našem blogu

Rajčatový strom, exotická rostlina, jejíž plody můžete sklízet i Vy

Rajčatový strom (Tamarillo - Cyphomandra betacea), jak už nám napovídá název této rostliny, je příbuzný rajčatům (s rajčaty patří do stejné čeledi lilkovitých). Jedná se o exotickou rostlinu, která pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky. Na rozdíl od rajčat, která musíme vysévat každý rok znovu, je rajčatový strom rostlina vytrvalá. Je to stálezelený keř, který v oblastech svého původu dorůstá do výšky čtyř až pěti metrů. Plody, které vyrůstají v hroznech, tvarem připomínají ptačí vejce a v době zralosti mají červené či žlutočervené zbarvení. Tyto plody jsou jedlé a protože obsahují značné množství vitaminu C, provitaminu A i minerálních látek (především fosforu, hořčíku a železa), tak i velmi zdravé. Při správné péči, která na to, že se jedná o exotickou rostlinu pocházející z tropických oblastí, není vůbec složitá, rajčatový strom pěstovaný v interiéru poměrně brzy vykvete a pokud dojde k opylení, tak i bohatě plodí.

Rajčatový strom lze velice snadno pěstovat ze semen. Semena, která můžete objednat např. na stránkách www.osiva-semena.cz, vyséváme nejlépe v dubnu a květnu. Růst mladých rostlin je tak rychlý, že po třech letech můžeme mít rostliny vysoké až 2 metry. Aby se však utvořila koruna, vyplatí se rostliny zhruba ve výšce jednoho metru seříznout. Nejvhodnějším obdobím pro řez a tvarování je stejně jako pro přesazování, jaro. Na vyhovujícím stanovišti a při správné péči plodí rajčatový strom již několik let od výsevu.

Rajčatový strom pěstujeme na světlém avšak před ostrým sluncem chráněném místě. Poměrně vysoké nároky má tato rostlina na zálivku, která by měla být pravidelná a vydatná. Zároveň je však potřeba zabránit zahnívání kořenů, čehož při pěstování v nádobách dosáhneme tak, že její dno pokryjeme drenážní vrstvou. Kromě toho rajčatový strom pěstujeme v propustné zemině, jejíž součástí by měla být i rašelina. Živiny rostlině ve vegetační sezoně dodáváme asi ve 14-denním intervalu ve formě tekutého hnojiva spolu se zálivkou.

V letním období rostlina uvítá přenesení na balkon nebo do zahrady. Rajčatový strom ovšem na venkovním stanovišti můžeme ponechat za předpokladu, že teplota ani v noci neklesne pod 10 °C. - přece jen se jedná o tropickou rostlinu... Pokud máme možnost přenést rostlinu na venkovní stanoviště, má to i tu výhodu, že se oprostíme od starostí s opylováním, které za nás vykonají hmyzí opylovači, jenž jsou v podstatě všudypřítomní. U rostlin pěstovaných v bytě celoročně řešíme opylování klasickým způsobem pomocí štětečku, kterým přenášíme pyl z tyčinek na blizny.

V zimě bychom měli rajčatový strom pěstovat při teplotě 10 až 15 °C. I v tomto období je důležité poskytnout rostlině co nejvíce světla, proto ji pěstujeme u okna. V zimě rostlina růst nepřerušuje a tak se v průběhu zimního období můžeme setkat s tím, že některé větévky kvůli nedostatku světla narostou dlouhé a budou mít špatný vliv na celkový vzhled rostliny. Naštěstí rajčatový strom dobře obráží, proto tyto větévky můžeme na jaře zastřihnout a rostlině tak opět dát hezký tvar.

Plody rajčatového stromu konzumujeme nejčastěji syrové, dobře je však lze i zpracovávat - zvláště vhodné jsou k výrobě marmelád. Často je také můžeme najít i v džusech nebo jako součást ovocných salátů. Chutí a vůní jsou podobné rajčatům, před konzumací ať už v syrovém stavu nebo zpracované, je však tyto plody nutné oloupat ze slupky, která má nahořklou chuť.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se