×
Hledat v našem blogu

Jak na dokonalý trávník

O tom, jak pečovat o trávníky, se píše téměř v každém časopise. Jaký je ten Váš? Shrneme si alespoň základní informace.

Aby byl trávník v dokonalé kondici, potřebuje Vaši celoroční péči. Co Vás čeká: vyčesávání, provzdušňování, pískování, dosévání a hnojení. Od jarních měsíců pak pravidelné sekání a boj s plevely. V letních měsících případně i zavlažování, aby byl trávník hustý a měkoučký jako peřina.

Výživa pro traviny

V několika dávkách během roku (od časného jara do poloviny září) aplikujeme hnojiva s vyšším obsahem dusíku. Četnost dávek upravíme podle toho, jak intenzivně trávník sečeme a zatěžujeme. Hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu  dodáváme trávníku nejlépe během září. Fosfor zvyšuje pružnost listových čepelí a podílí se na obnově kořenového systému.

Likvidace plevelů

V nově založených trávnících napáchají nejvíce škod jednoleté plevele. Ty však při pravidelném sečení rychle ustupují. Vytrvalé plevele, jako např. smetanka lékařská nebo jitrocel, jsou schopné se sečení přizpůsobit a rychle se šíří. Jejich jedinou účinnou likvidací je použití selektivního herbicidu. Pozor na záměnu s totálním herbicidem, kdy by Vám z krásného trávníku nezbylo ani stébélko.

Odstranění mechů

V zastíněných a vlhkých místech se mohou často objevovat mechy. Po aplikaci vhodného herbicidu místo důkladně vyhrabeme a trávník dosejeme vhodným travním osivem.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se