×
Hledat v našem blogu

Také Vás pohltil styl Provence?

Pak Vám doma nesmí chybět alespoň snítka levandule. Že ji doma nemáte? Není nic jednoduššího, než si ji vypěstovat. Její využití je všestranné. Pěstuje se pro svoji krásnou vůni, dekorační účely, má však také léčivé účinky, pokrmům dodává výraznou chuť a v domácnostech i v zahradách pomáhá vyhánět některé škůdce.

Levandule lékařská se řadí do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o stále zelený keřík s úzkými našedlými listy a fialovými květy. Byla však vyšlechtěna spousta druhů s různými barevnými variacemi. Můžeme tak pěstovat levanduli bílou, modrou, ale i růžovou. Dorůstá do výšky 50 až 60 cm. Kvete od července do srpna. Využívá se nať, listy a květy.

Pěstování levandule není obtížné. Rostlinám vyhovují půdy spíše písčitého, propustného, neutrálního až zásaditého charakteru. Levandule nemá ráda přílišnou zálivku, na tu pozor. Půdě není potřeba dodávat nějaké speciální živiny. Lze ji pěstovat i v nádobách. Vyžaduje slunné místo. Snáší přímé slunce. Čím více slunečních paprsků, tím jsou květy aromatičtější. Po odkvětu je rostliny vhodné ostříhat. Střihání Vás čeká i na jaře, aby byla rostlina košatá a pěkně obrazila, odstřihněte 1/3. Nestříhejte však do již zdřevnatělých stonků, to by mohla rostlina zahynout. V zimě rostliny zakryjte chvojím nebo slámou, poklesnou – li mrazy pod 8°C mohla by levandule pomrznout. Některé druhy nemusí být mrazuvzdorné vůbec. Rozmnožuje se semeny, dělením trsů nebo řízky z výhonků jednoletých rostlin.

Levanduli můžeme využít k odpuzení mšic nebo mravenců, a to tak, že ji vysadíme například mezi záhony. Vůně levandule nám tak pomůže v boji proti nezvaným hostům. Podobně můžeme ochránit výsadbu zelí a ostatních košťálovin. Vůně levandule překryje pach zelí a tím ho ochráníme před bělásky. Postačí pár sazeniček na okraji záhonu. Do domácnosti si připravíme vonné sáčky nebo svazečky levandule, ve skříni ochrání prádlo před moly a pomůže i proti otravným mouchám.

Květy levandule lékařské obsahují 1 až 3% silice (zejména linaliacetát, dále borneol, isoborneol, geraniol, lonalol, cineol, kafr a další složky) a asi 12% tříslovin, dále třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. V nati je méně silice, ale více tříslovin. Nejčastěji se levandule užívá ve formě nálevu nebo tinktury. V levanduli obsažené látky potlačují růst baktérií, mají mírně tlumivý účinek na centrální nervstvo, mírně snižují krevní tlak, osvědčily se při křečových stavech žaludku i při rekonvalescenci, působí mírně močopudně a upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimulují slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Zevně se levandule lékařská užívá jako součást mastí při zánětech nervů, revmatismu nebo dně (její silice podporuje prokrvení pokožky), v koupelích ji lze použít na špatně se hojící rány. Plátěný sáček se sušenou levandulí vložený pod polštář údajně podporuje klidný spánek.

Náš tip:

na roztok proti mšicím: smíchejte 0,5 l vody, 10 kapek levandulového éterického oleje a 4 lžíce slunečnicového oleje,

levandulový nálev, který uklidňuje nervy a pomáhá na nespavost. Lžičku květu levandule vylouhujeme v hrnku horké vody.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se