×
Hledat v našem blogu

Mangold – nenáročná náhrada špenátu

Stojí za to jej vyzkoušet. Chutné listy i stonky s vysokým obsahem vitamínů mají mnohostranné využití v kuchyni. Mangold je vytrvalou zeleninou, listy lze sklízet po více sezón. Barevné variety jsou velice dekorativní ozdobou záhonů.

Mangold byl u nás pěstován už před třemi stovkami let, než byl nahrazen špenátem. Nyní se do našich zahrad opět vrací. Pěstování špenátu je oproti mangoldu poměrně náročné. Špenát na rozdíl od mangoldu znovu nedorůstá, mangold poskytuje větší sklizeň než špenát a má podobně lahodnou chuť. Barevné řapíky jsou i ozdobou záhonů, navíc obsahuje mnoho cenných látek.

Příbuzným mangoldu je vedle špenátu také řepa. Druhy se mezi sebou snadno kříží. V počátcích pěstování se z řepy konzumovaly hlavně listy, než byly vyšlechtěny druhy s většími kořeny.

Na pěstování není mangold příliš náročný. Vhodné jsou středně těžké, dobře propustné půdy. Je-li půda příliš kyselá, pomůže podzimní vápnění. Pokud je půda příliš písčitá, vylepšete ji vrstvou dobře vyzrálého kompostu. Pro sklizeň v průběhu léta vyséváme semena v dubnu a květnu. V druhé polovině léta vysejeme semena pro podzimní a jarní sklizeň. Semena vyséváme přímo na záhon do hloubky 2–4 cm na vzdálenost 8–12 cm, rozteč řádků by měla být 30–40 cm. Porost vyjednotíme ve fázi tří až čtyř listů. Listy se sklízejí odřezáváním. Lze sklidit všechny najednou, ale musí se odříznout cca 5 cm nad zemí, aby rostlina znovu obrazila. Z vnější strany lze odřezávat listy i jednotlivě. Aby je bylo možné sklízet po celou sezónu, přihnojujeme dusíkatými či plnými hnojivy, nebo rostlinnými výluhy. Mangold je dvouletka. V prvním roce vytvoří růžici listů a po přezimování vykvete. Předčasné vykvetení již v prvním roce může být způsobeno déletrvajícím chladem nebo přísušky. V suchém období proto mangold zavlažujeme. Když se přesto objeví na rostlinách květní stvol, uřízneme ho, rostlina znovu obrazí.

Barevné variety mangoldu působí velmi dekorativně i na záhonech. Barvy řapíků mohou být od tmavě zelených, červených, žlutých, bělavých, růžových, purpurových a fialových po pestrobarevné.

Nejčastějšími škůdci jsou slimáci, na které však existují účinné přípravky. Skvrny a nepravidelné čáry na listech mohou způsobovat larvy květilky řepné. Poškozené listy pak ihned odstraňujeme. Pokud rostliny na počátku sezony přikryjeme netkanou textilií, mušky do nich vajíčka nenakladou. Bílé skvrny na listech a předčasné vybíhání do květu bývá způsobeno nedostatkem vláhy v horkých dnech.

Mangold je cenným zdrojem kyseliny listové a bioflavonoidů. Je bohatý na vápník, obsahuje i draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Zastoupeny jsou vitaminy skupiny B, vitamin C a také provitamin A. Mangold má mírně projímavý účinek. Obsahuje betain, který spolu s dalšími složkami aktivuje činnost jater a je účinný proti kornatění cév. Podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv, má příznivé účinky na látkovou výměnu a vegetativní nervový systém. Mimo jiné reguluje i distribuci a vstřebávání cukrů v těle.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se