×
Hledat v našem blogu

Co do truhlíků na okna? Klasikou zůstávají muškáty, zkusíte je letos doplnit i o jiné květiny?

Ledoví muži jsou za námi a určitě už se těšíte, až dáte na okna truhlíky s květinami. Poradíme, jak o ně správně pečovat.

Muškáty

Jak převislé muškáty (Pelargonie pelatatum), tak i muškáty vzpřímené (Pelargonie zonale) mají podobné nároky na světlo, teplo, vláhu i substrát. V zemi původu jsou muškáty nuceny vodou šetřit a tak nejsou citlivé na nepravidelnost zálivky, či nedostatek vody. Nejsou tedy tak choulostivé jako petunie či surfinie. Spíše naopak, převislým muškátům vadí přemokření, zahnívají pak, nekvetou a jsou náchylné na choroby. Avšak ani na trvale suchých stanovištích nenarostou a nepokvetou. Ideální je tedy přiměřeně vlhký substrát. Podobné je to i s výživou. V přehnojené zemině sice muškáty bujně porostou, ale budou málo kvést, v málo živné zemině zakrní a budou špatně narůstat. Substrát tedy vybereme speciální pro pelargonie. Muškátům vyhovuje přímé oslunění, krátkodobě snesou i přechodné zastínění. Jsou teplomilné. V době vegetace hnojíme 1x za čtrnáct dní hnojivem na pelargonie.

Surfinie a petunie

Surfinie pěstujeme v truhlících či v závěsných květináčích, kde musí mít dostatek prostoru pro své rozrůstání. V letním období jejich výhonky mohou dosáhnout délky i více než 1 metr. Nemáte-li truhlíky pořádně uchycené, může se stát, že je brzy najdete na zemi, jak jsou závěsy těžké. Milují hodně světla, musíme je tedy umístit na slunné místo. Nesnáší silné deště a vítr. Jejich výhonky jsou mnohem křehčí než u muškátů a větší vítr je brzy poláme, déšť pak lehce poničí jemné květy. Pokud však k polámání dojde, rostlina vám neodumře, ale poroste dál. Zeminu potřebují dobře propustnou a bohatou na živiny (kupujete-li substrát, správnou volbou bude zemina pro muškáty nebo balkonové květiny). Ideální četnost hnojení je 1x za týden hnojivem na balkonové rostliny. Nezapomínejte na zálivku, rostliny mají vláhu opravdu rády a nejlépe uděláte, pořídíte-li si samozavlažovací truhlíky.

Lobelky

Vzrostlé sazenice můžeme sázet do truhlíku, ale svědčit jim bude i v záhoně. Lze je kombinovat spolu s dalšími okrasnými květinami, jako jsou třeba surfinie, petunie nebo pelargonie či jiné známé letničky. Ven je rozhodně sázíme až tehdy, když už nehrozí mrazy. Stanoviště musí být slunečné a dostatečně chráněné před větrem. Po odkvětu rostlinu seřízněte přibližně o 1/3, čímž podpoříme další kvetení, které přetrvává zhruba do začátku října (podle počasí). Substrát, volíme ten, který je určený pro balkonové rostliny. Přihnojujeme hnojivem pro balkonové letničky. Zálivku vyžadují lobelky poměrně vydatnou, ale nesmí se ulít. Občas je třeba nechat lobelku jemně vyschnout, nedávejte ji tedy do samozavlažovacích truhlíků.

„Muškátům vyhovuje přímé oslunění, krátkodobě snesou i přechodné zastínění.“

Verbeny 

Pěstovat můžeme jak převislé, tak vzpřímené druhy. Verbena kvete nejlépe na slunném stanovišti, ale snese i polostín, nakvétá od července do října. Vysazujeme do dobře propustné zeminy. Verbeny přihnojujeme 1x za týden hnojivem na balkonové rostliny, potřebují dostatek živin. V době vegetace vyžaduje také bohatou zálivku.

Tag: muškáty

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se