×
Hledat v našem blogu

Co dělat v srpnu na zahradě?

V měsíci srpnu je stále dost práce pro každého zahradníka. Pokračuje čas sklizně, nastává čas řezu a roubování ovocných stromů i jehličnanů, stříhání živých plotů, ale především čas zalévání. Srpen často bývá suchý a rostliny náročné na vláhu je potřeba napojit. Některé ovocné stromy a keře již neplodí a potřebují péči. Stále lze vysévat novou zeleninu.

Srpnové výsevy
Na uvolněné záhony, je i v tento měsíc, možné vysít mnoho druhů zeleniny. Například salát, především polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků. Dále se vysévají ředkve a ředkvičky, ozimá cibule a kapusta pro sklizeň v příštím roce. V druhé polovině srpna se vysévá také méně známá, ale velmi chutná zelenina, černý kořen. Vysít lze špenát pro podzimní sklizeň, který se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny listové, ale i řady vitamínů, minerálů a chlorofylu.

Trávník
Zdá se vám zima ještě příliš vzdálená? Trávník by se na ni měl již pomalu chystat. V suchých a horkých dnech jej vydatně zavlažujte. S hnojením postupně přestáváme, v polovině měsíce trávník pohnojte naposledy.

Výsadba cibulovin
Vysazujeme cibulky sněženek, bledulí, kandíku, šafránu, křehkých ocúnů a bramboříků. Sázet je lze nejen na záhony, ale také po skupinkách do trávníku, který krásně oživí. Pozor dejte na jedovaté rostliny, které do zahrad s malými dětmi nepatří. Prudce jedovatý je například ocún.
Bledulím svědčí vlhká, propustná půda a polostinné stanoviště. Cibule sázíme do hloubky 8 cm.
Sněženkám vyhovuje vlhčí, propustná a kyprá půda. Cibule sázíme 5–7 cm pod povrch půdy. Růst mohou na slunci i v polostínu.
Šafrány ocení lehčí a humózní půdu na slunném stanovišti. Cibule vysazujeme do hloubky 6–8 cm.
Ocúny budou rádi za půdy těžší, vlhčí a dostatečně humózní a také dostatek slunce. Cibule se sázejí do hloubky 10–20 cm.

Pro vyzrálá rajčata
V srpnu seřízneme vrcholky rostlin a donutíme je tak, aby svou energii investovaly do již dozrávajících plodů. Úroda tak bude větší.

Prořezávka ovocných dřevin
Po sklizni můžete řezem upravit ovocné stromy i keře. Výhodou včasného řezu je, že se strom lépe regeneruje a neplýtvá výživou na větve, které by byly na jaře nakonec stejně odstraněny. Prořezání koruny prospěje třešním i višním, meruňkám, broskvoním, angreštům a rybízům.

Ochrana ovocných stromů a keřů
Po sklizni u jabloně a slivoně je vhodné provést postřik proti obaleči jabloňovému, pokud úrodu v tomto roce ohrožovalo jeho přemnožení. Sušší srpnové počasí svědčí většinou savým škůdcům, jako jsou například svilušky a molice. Objevíte-li je na rostlinách, je třeba včas zakročit.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se