×
Hledat v našem blogu

Dominantou podzimních zahrad jsou astry

Jemná textura bohatě kvetoucích aster vynikne v pestrém mixu podzimních trvalek, trav a keřů. Vyžíváme je na záhoně jako kosterní trvalky a vysazujeme jednotlivě nebo v malých skupinkách. Do popředí záhonů a do nádob jsou vhodnější nižší kompaktní odrůdy aster, např. hybridy ´Aster dumosus´, které vznikly v převážné míře křížením s astrou novobelgickou, jíž bývají často i přiřazovány. V každém případě jsou vysoké jen patnáct až padesát centimetrů a vyniknou ve skupinkách po třech až pěti rostlinách.

Chystáte-li záhon s podzimními astrami, kombinujte je např. takto. Do popředí nebo jako výplňovou trvalku můžete použít olověnec (Ceratostigma plumbaginoides), jenž stejně jako astry neúnavně kvete modrými květy od konce léta až do zámrazu. V pozadí se uplatní oměj (Aconitum) nebo bělotrn (Echinops). Na podzimním záhonu vyniknou také stálezelené trvalky se šedými listy, dále pelyněk (Artemisia), listopadky (Chrysanthemum), bergenie (Bergenia), rozchodníky (Sedum), třapatky (Echinacea). Z trav můžeme použít ovsíř (Helictotrichon), dochan (Pennisetum), ozdobnici (Miscanthus). Z kvetoucích trvalek jsou během celého roku atraktivní levandule, santolina nebo juka.

Astry nejsou na pěstování náročné, podobně jako doplňkové rostliny, které jsme zde uvedli. Dobře se jim daří i v  nepříliš propustné a vysychavé půdě. Během celého vegetačního období vyžadují pravidelnou zálivku. Dostatek vláhy pozitivně ovlivňuje násadu květenství. Na velmi suchých a teplých stanovištích s písčitou půdou bývají ve větší míře napadány padlím a kvetou příliš nespolehlivě. Vzhledem ke své rozložitosti jsou náročné na živiny, vyžadují pravidelné přihnojování a dobře reagují na obohacení půdy kompostem před výsadbou i v průběhu pěstování.

Vyšší odrůdy aster je potřeba včas vyvázat, aby si trsy zachovaly svůj přirozený tvar. S vyvazováním začínáme ihned po vyrašení, protože polehnuté výhonky se už obyčejně nepodaří pěkně upravit. Jestliže starší trsy  začínají od středu řídnout a kvetení slábne, je čas na jejich zmlazení, které provádíme na jaře rozdělením trsů.Vysazujeme tři až čtyři rostliny na čtvereční metr, aby měli dostatek prostoru k rozrůstání.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se