×
Hledat v našem blogu

Klasikou letního záhonu jsou floxy, které můžete doplnit o záplevák

Záplevák podzimní (Helenium autumnale) doplní záhon s floxy, když začnou odkvétat. Záplevák patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a kvete až do konce září žlutými až červenými květy. Vybírat lze z více než 30-ti kultivarů. Díky své výšce je vhodný i k řezu a ve váze květy vydrží velmi dlouho.

Zápleváky jsou na pěstování nenáročné, navíc jsou velmi odolné. Stanoviště rostlinám vyhovuje v mírném polostínu. Nesnáší přeschnutí, zejména během parného léta dostatečně zalévejte.

Půda by měla být propustnější s velkým množstvím živin, zejména z jara. Záplevák koření poměrně mělce a tak se nedoporučuje okopávání. Na jaře rostliny přihnojíme vyzrálým kompostem nebo hnojivem na trvalky.

Pokud budete pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, pokvete záplevák od začátku léta až do prvního zámrazu. Na zimu rostliny seřízneme cca 10 cm nad zemí.

Rostliny se dají vypěstovat ze semen. To je ideální v případě, že chcete pěstovat více kultivarů. Záplevák lze také množit dělením trsů brzy z jara. Pozor, nesnáší podzimní přesazování nebo dělení

Jsou vyšlechtěny také nižší rané odrůdy, které kvetou stejně jako floxy, vyšší odrůdy kvetou po celý podzim. Odrůdy dorůstající více než 100 cm nezapomeňte vyvázat k opoře.

Všechny kultivary lze kombinovat v trvalkových záhonech s plaménky, třapatkami, šalvějí nebo nízkými slunečnicemi.

Nové odrůdy zápleváků mají velmi kompaktní vzhled, toho docílíme i tím, že na jaře záplevák seřízneme nerovnoměrně.

Mezi nejkrásnějšími odrůdy zápleváku patří kultivary Waltraud (Záplevák hnědý nebo s lemem), Baudirektor Linne (tmavě červená odrůda), Rubinkuppel (jasně červený záplevák) a Feuersiegel (žlutý nebo žíhaný kultivar).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se