×
Hledat v našem blogu

Zeleninové výsevy v zimních měsících (2)

Okurky

Pro výsevy okurek jsou vhodné rašelinové jiffy - semena zde mají stálou vlhkost a klíčí velmi dobře za několik málo dnů. Ze skleníkových okurek můžeme v tomto období začít předpěstovávat např. Marta F1, Vista F1Superstar F1 či Saladin F1, z krátkých hadovek se vyplatí Sherpa F1 či Minisprint F1.

Jiffy rozložte na dno pěstebního skleníčku či misky s vyšším okrajem a prolijte vodou. Jiffy po nasátí vody během asi tří minut „narostou“ do pětinásobku, do každého jiffu vložíme 1 semeno a lehce přimáčkneme, skleníček zavřeme a umístíme na okno. Semena při teplotě 22 až 24 °C vyklíčí už za 2 až 3 dny. Jiffy musejí být stále vlhké, vodu tedy doplňujeme podle potřeby. Do přesazení plní jiffy funkci pěstební nádoby, jsou ideálně přizpůsobeny pro zakořenění, rostlinky v nich ponecháme podle růstu, přibližně 8 týdnů, a pak i s jiffem přesadíme po jedné do květináčků. V nich porostou, dokud je nepřemístíme do skleníku.

Ředkvičky

Únor je vhodným termínem pro výsevy ředkviček k rychlení, např. odrůdy Saxa, Slovana, Faraon, Prima, Tercie, Kvinta, Lidka, Lada… - mají velmi krátkou vegetační dobu, 28 až 38 dnů. Vysévat je můžeme do pařeniště či skleníku velmi brzy, patří mezi první zdroj čerstvých vitamínů v zimě, jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin pro svůj atraktivní tvar, vybarvení, ranost a výjimečnou chuť a jsou navíc velmi zdravé (obsahují mnoho vitamínu C, síru, železo hořčík, vápník…).

Semena vyséváme řídce, odpadne tak jednocení. Výsev v pařeništi provádíme do dobře připraveného vlhčího substrátu, nejlépe do řádků do hloubky asi 0,5 cm, semínka se nesmějí utopit, klíčení by se značně protáhlo, nebo by bylo nestejnoměrné, po vysetí osivo mírně přimáčkneme a pokropíme vlažnou vodou.

Celer

Je teplomilnou zeleninou s velmi dlouhou vegetační dobou - 180 až 240 dní. Je nutné začít s výsevem včas, nejlépe začátkem února, opožděné výsevy by vedly k nedostatečnému vývinu bulev. Celer vyséváme do misek nebo truhlíčků do velmi jemného, prosátého substrátu. Jestliže nemáme k dispozici teplý skleník, umístíme výsevy na okno. Semena klíčí pomalu, je nutné tedy dbát na stejnoměrnou vlhkost substrátu. Mírná zálivka je předpokladem úspěšného vyklíčení jemných semen, která se vyplatí vysít řídce a velmi mělce. Drobné rostlinky ve stadiu děložních lístků přepichujeme znovu do truhlíčku na vzdálenost asi 3 cm.

Po několika týdnech, když povyrostou, je přesazujeme znovu, nyní na vzdálenost asi 8 cm do sadbovače, po jedné rostlině. Při každém přesazování zkrátíme rostlinkám kořínky asi o třetinu až polovinu - vede to k lepšímu vývinu kořenové soustavy. Sazeničky celeru jsou choulostivé na chlad, s otužováním rostlin začneme až několik týdnů před výsadbou. Silné rostliny se vysazují na stanoviště až ve druhé půli května do dobře vyhnojené půdy. Sazenicím zkrátíme kořínky a částečně také listy a vysazujeme je mělce, pouze tak hluboko, jak rostly v sadbovači. „Utopené“ rostliny by tvořily bohaté listové růžice na úkor podzemní části. Výsadbu provádějte do sponu 40×40 cm. Nejpěstovanější odrůdou je Maxim, vynikající a spolehlivé jsou také odrůdy Albín a Neon.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se