×
Hledat v našem blogu

Vybíráte letničky do zahrady? (2)

Letničky převážně upřednostňují teplé, slunečné a chráněné stanoviště s dostatkem prostoru pro rozrůstání. Předpěstovávané sazenice před vysazením na záhony otužujeme, nejlépe v chladnějších prostorách domu, fóliovníku (tady pozor na pozdní ranní mrazíky) nebo skleníku. Po výsadbě na konečné stanoviště rostlinky zaléváme, později, při dlouhotrvajícím suchém počasí zavlažujeme. Po odkvětu můžeme posbírat semínka pro příští sezónu.

A jaké jsou ty nejkrásnější?

  • Krásenka zpeřená (Cosmos bippinantus) dorůstá výšky asi 40 cm a má půvabné bílé, červené, fialové, žluté nebo růžové květy. Dařit se jí bude u jižních zdí a na slunných stanovištích, ve stínu pokvetou špatně, nebo vůbec. Sazeničky zaštipujeme, podpoříme tím větvení. Násada dalších květů bude bohatší, budeme-li odkvetlé květy pravidelně odstraňovat.
  • Hledík (Antirrhinum) najdeme u nich téměř všechny barvy. Podle druhu dorůstají výšky 20–100 cm. Kompaktní růst podpoříme zaštipováním středního stonku. Semena vyséváme pod sklo nejpozději do března, na venkovní stanoviště pak sazenice vysazujeme od poloviny dubna. Hledíky se dobře rozmnožují i samovýsevem.
  • Slunečnice (Helianthus annuus) patří mezi rychle rostoucí letničky, vhodné pro solitérní výsadby nebo efektní ucelené skupinky. Milují slunné stanoviště (otáčí se za sluncem) a jsou náročné na vláhu. Semena blahodárně působí na náš organismus.
  • Aksamitník, čili afrikán (Tagetes) je vděčná, nenáročná květina, kvetoucí až do zámrazu, vhodná pro záhony i truhlíky. Barva květů je v paletě od žluté a oranžové po hnědou, většinou jsou i vícebarevné. Od užitkových i okrasných rostlin zahání pronikavá a trochu i nepříjemná vůně afrikánů některé škůdce.
  • Hvozdík, karafiát zahradní (Dianthus) je dvouletkou, dorůstající výšky až 45 cm, jednoduché nebo plné voňavé květy jsou v odstínech od bílé, žluté, růžové a červené, mohou být také vícebarevné. Semena vyséváme v lednu až v březnu do propustné, vápnité půdy. Květy se objevují od června do září. Druhy určené pro řez květů vyžadují oporu. Skalničkové druhy karafiátů vytvářejí kobercový porost, jsou vhodné i do nádob na balkony a terasy.
  • Sluncovka kalifornská, jinak také kalifornský máček (Eschscholzia californica) je nižší květina s intenzivními barvami květů v odstínech žluté, oranžové či růžové. Semena vyséváme v září nebo v dubnu přímo na záhon, množí se samovýsevem. Květy se rozevírají před polednem a zavírají se kolem páté odpoledne.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se