×
Hledat v našem blogu

Tymián, bylinka ze Středomoří, která se zabydlela i v našich podmínkách

Toto oblíbené koření se využívá v kuchyních celé Evropy, nejtypičtější je však pro oblast Provance. Rostlina je ceněna i pro své léčivé účinky – působí antisepticky a podporuje trávení těžkých masových jídel. Svou silnou, příjemnou vůní provoní nejen balkón, ale i zahrádku.

Thymus vulgaris, neboli tymián, je malý zimovzdorný stálezelený keříček se čtyřhrannými stonky, které na bázi postupně dřevnatí. Má eliptické až čárkovité, vonící listy, které jsou na rubu plstnaté. Od května kvete nachově vybarvenými květy. Vůně různých odrůd tymiánu se liší obsahem thymolu v silicích. Vyšlechtěné kultivary, mají oproti původním planým, jemnější měkčí stonky a jsou hustěji větvené.

Kultivarů existuje mnoho, několik jich uvádíme:

  • Tymián obecný (Thymus vulgaris) je nejvíce podobný planému tymiánu ze Středomoří. Jde o houževnatý vzpřímený keřík s šedozelenými listy a bílými nebo světle fialovými květy. Pěstuje se v mnoha zahradních formách.
  • Tymián citrónový (Thymus citriodorus) je také nazývaný jako mateřídouška citrónová. Má úzké listy a kopečkovitý způsob růstu. Ochucují se s ním saláty i čaje.
  • Tymián herba-barona je plazivá rostlina původem z Korsiky a Sardinie. Tento tymián má červený stonek, úzké lesklé listy a růžové květy. Hodí se k ochucení zejména kořenové zeleniny, sýrových pokrmů a smetanových omáček.
  • Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) roste v celé oblasti Středomoří i ve střední a severní Evropě. Je jemnější, na rozdíl od tymiánu obecného, dobře ochutí grilovanou zeleninu a saláty, a to nejlépe čerstvá. Ideální je pro kombinaci s yzopem a s česnekem.
  • Tymián hlavatý (Tragrantissimus capitatus ‘Golden Queen’) je pestrý panašovaný kultivar, má jemnou chuť a vhodně pokrm dekoruje.

Aby byl pěstovaný tymián dostatečně aromatický, měli byste ho zasadit na teplé a slunné stanoviště. Vhodné jsou i svahy a terasovité záhony, kde dlouhodobě pěstovaný tymián navíc působí jako zábrana eroze (odplavování půdy). Na stanovišti vydrží až deset let. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Dařit se mu nebude na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším organickým hnojivem. Semínka tymiánu se vysévají celoročně, ideálně od poloviny února, v polovině května pak vysaďte sazeničky na záhony. Listy trhejte podle potřeby – čím častěji, tím lépe, protože jinak se mohou větvičky vytahovat a dřevnatět. Na sušení rostliny sklízejte těsně před rozkvětem.

Je významný obsahem silic, tříslovin a hořčin. Je vynikajícím kořením na masa a do omáček, dobře se také uplatní jako přísada do různých zeleninových salátů, na pizzu, k pečeným bramborám, smaženým houbám i do hustých polévek.

Rostlina má i léčivé účinky upravuje trávení, podporuje tvorbu žluči, uvolňuje silný kašel, působí jako antiseptikum, bývá významnou složkou ústních vod, zubních past nebo koupelových směsí.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se