×
Hledat v našem blogu

Jak na správný výběr trávníkového osiva?

Až vyhrabete mech a stařinu, bude třeba dosít prázdná místa. Nebo plánujete založení trávníku nového? Aby byl trávník ozdobou zahrady, musíte mu nejen věnovat náležitou péči, mezi níž patří pravidelná seč, zalévání a hnojení, ale je také důležité vybrat v počátku správné travní osivo.

Začneme-li regenerací:
v obchodech lze zakoupit směsi na poškozená a prázdná místa, většinou je najdeme pod názvem jako obnova nebo dosev. Díky svému složení umožní rychlé oživení okrasných, ale i zátěžových trávníků. Stejně jako při zakládání nového trávníku je důležitá především dobrá příprava pozemku a následné dokonalé zapravení travního osiva do půdy. Nasypat osivo na holé místo v trávníku nestačí.

Chcete-li okrasný trávník:
vybírejte ze směsí nesoucích název například park, golf, okrasný trávník a podobně. Okrasný trávník vyžaduje lepší přírodní podmínky a intenzivní ošetřování (tj. pravidelnou závlahu, dostatek živin a jejich správné složení, pravidelnou vertikutaci, sečení). Což vyžaduje i dostatek Vašeho času. Dodržíte-li však pravidelnost péče, vyroste vám trávník, jaký si přejete a který bude ozdobou každé zahrady.

Trávník pro děti:
máte-li děti a očekáváte, že na trávníku budou probíhat fotbalové turnaje, nebo si sem jen natáhnete deku, a lehnete si sem s knížkou, pořiďte si osivo pro zátěžové plochy. Tento trávník je schopný rychle regenerovat po případném poškození, které může chůzí vznikat. Toto osivo zpravidla zakoupíte pod označením např. sport, hřiště a sportoviště, aktiv nebo volný čas.

Přírodní zahrada:
obliba přírodních zahrad a květnatých luk stoupá společně s rozšiřováním trendu ekozahrad a bio pěstování. Záleží na Vás, jakou květnatou louku a s jakým podílem květin preferujete: kopretinovou, zvonečkovou, s převahou bíle, žlutě nebo modře kvetoucích rostlin, horskou louku, tradiční louku jako z časů našich babiček apod. Jestliže chcete, aby vám louka kvetla celé léto, posekejte část na začátku květu (louka během pěti týdnů opět rozkvete). 

Stinná nebo příliš slunečná zahrada
Trávník orientovaný na jižní stranu porostu samotnému příliš neprospívá. K zatravnění slunných poloh, chudších a písčitých půd je vhodné používat směsi do sucha, na suchá stanoviště nebo slunné louky, kterým se bude dařit v místech s nedostatečnou zálivkou. Tyto trávníky se vyvíjejí pomaleji, vzcházejí přibližně za 15 až 20 dnů, postupně se však zapojují, dobře přečkávají krátkodobé sucho a vydrží i běžnou zátěž.

Podobným problémem může být byť i jeden vzrostlý strom, na pozemku vznikne stín, kde se běžné travní směsi dařit nebude. Pak se podívejte po směsích určených pro stinná místa. Dobře založený, ošetřovaný trávník dokáže být i na takových místech kompaktní a snáší i mírnou zátěž.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se