×
Hledat v našem blogu

Elegantní bramboříky - jak je pěstovat, aby kvetly celou zimu?

Staly se tradiční kvetoucí rostlinou zimního období, vypadají elegantně, jejich květy opojně voní, a když se o ně budeme dobře starat, vydrží kvést i několik měsíců. Bramboříky (Cyclamen) můžete vybírat podle velikosti, barev a tvarů květů, dokonce jsou vyšlechtěny i bramboříky dekorativní svým listem (stříbrozelené kresby).

Nejčastějšími jsou bramboříky s červenými, růžovými nebo bílými květy, existují však i různé kombinace barev. Velký výběr je ve tvarech květů - vedle klasických, se běžně prodávají i bramboříky, které mají třepenitý květ, nebo dokonce květ připomínající deštník.

Dejte pozor na teplotu v místnosti, kam chcete brambořík umístit. Po zakoupení nechte brambořík nejprve zaklimatizovat v chladnější místnosti, aby neprodělal tepelný šok, později ho můžete přemístit na stálé stanoviště v bytě. Bramboříku prospívá chladnější místo, kde se teplota pohybuje v rozmezí 13-18 °C.  Na příliš teplém místě nebude prosperovat, začnou mu žloutnout a opadávat listy. Zalévejte ho do misky, nikdy přímo na hlízu, to by způsobilo její hnilobu. Přebytečnou vodu vždy však co nejdříve vylijte, nenechte ji nikdy v misce nebo obalu stát. Substrát nesmí vyschnout, rostlině by se rozklesly listy a přestala by zakládat poupata. Kvetoucím rostlinám přidávejtedo zálivkové vody jednou za čtrnáct dní tekuté hnojivo určené pro kvetoucí rostliny. Pravidelně odstraňujte odkvetlé stonky, a to tak, že je od hlízy odkroutíme, nikdy nestřihejte nůžkami!

Bramboříky vytvářejí hlízy, tudíž není problém přechovat je do dalšího roku. Hlízy na jaře z květináče opatrně vyjměte a přesaďte do větší nádoby. Důležitá je také správná hloubka výsadby, hlízy by měly být ve stejné hloubce jako v původním květináči. Pokud bychom je zasadili příliš hluboko, začaly by zahnívat. Květináče umístěte na chladnější místo a koncem léta začněte s přihnojováním, stačí jednou týdně. Dalším rokem můžete mít bramboříky, které porostou bohatěji než letos.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se