×
Hledat v našem blogu

Pěstujeme ze semínek aneb únorové výsevy

Pěstujete rádi ze semínek? My také. A jistě nám dáte za pravdu, že není nic krásnějšího, než pozorovat nový život rostlinek od začátku. 
Máme již únor a sezóna předpěstování semenáčků je v plném proudu. Pojďme se tedy společně podívat, která semínka je teď vhodné zasadit a na které druhy už začíná být pozdě.... 

Pokud jste milovníci květin měly by vám z půdy již vyrůstat malé semenáčky muškátů. Nyní nastal ten správný čas vysít také lobelky, petúnie, hledíky, plaménky nebo dosny. A také nezapomeňme vysadit begónie, jelikož ty mají skutečně pomalý růst. 

Časný výsev se dále vyplatí u raného salátu, celeru, brokolice, lilku, paprik. Pro časnou sklizeň lze již v únoru začít s předpěstováním rajčat, cibule, petrželky. Do teplého, hnojem či kompostem vyhřívaného pařeniště, lze vysít již v únoru rané ředkvičky. Jsou to například odrůdy Viola, Prima, Sixta, Duo. Ty potom můžeme sklízet již ve druhé polovině března!

Substrát pro výsevy by měl být lehký a neměl by obsahovat mnoho živin. Živiny při klíčení a vzcházení semen potřeba nejsou. V obchodech můžete zakoupit i speciální substrát pro množení a výsevy, namíchat si ho můžete i ze zahradní zeminy a písku, malé trošky kompostu, případně perlitu, rašeliny či vylehčujících kuliček polystyrenu.

Semínka se lehce přitlačí na povrch, drobná semínka nezasypáváme vůbec, větší semínka pouze lehkou vrstvou substrátu. Misky přikryjeme ideálně fólií či průsvitným, perforovaným plastem pro zajištění vhodnějšího mikroklima nebo použijeme okenní skleníček. Substrát díky tomu méně a pomaleji vysychá. Vzcházející semínka rovnoměrně rosíme rozprašovačem na květiny, aby je proud vody nepoškodil.

Dbejte na dostatek světla na jižně či východně orientovaném okenním parapetu. Jestliže je denního světla málo, můžete jej nahradit pomocí fotosyntetické zářivky.

Pokud jsou semínka zdravá, určitě brzy vyklíčí. Tento proces můžeme urychlit a klíčení jim usnadnit, a to máčením. Podle velikosti, síly slupky a dalších vlastností semene se určuje optimální doba pro namáčení (salátu stačí 4 hodiny, košťálovinám prospěje půl den až den, rajčata  a papriky se namáčejí jeden až dva dny, cibule, celer, mrkev a petržel se namáčí 3 dny). Při delším máčení musíme vodu dvakrát denně vyměnit. Před výsevem semínka trošku osušte, aby se s nimi lépe pracovalo, ale nesmí zaschnout. Vodu je možné nahradit vlažným bylinkovým nálevem. Proti houbovým chorobám semínka chrání heřmánkový nálev, potírá také bakterie a plísně. Díky obsahu křemíku klíčící rostlinky posiluje přesličkový nálev, odvar z dubové kůry účinně změkčuje povrch tvrdých semen.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se