Kopr využijeme jako koření i léčivou bylinu

Kopr využijeme jako koření i léčivou bylinu

Ve středověku chránil kopr před očarováním za Svatojánské noci a Řekové považovali kopr za nejúčinnější prostředek proti škytavce. Kopr je známý již odedávna, obsahuje vitaminy a výrazně aromatické silice (listy příjemně voní jako směs anýzu a citronu), uplatňuje se hlavně v potravinářství, ale i v léčitelství. Ideální je do jídel připravovaných z mléka a smetany.

Pěstování kopru vonného (Anethum graveolens) je snadné, kopr se často sám vysemení a roste pak po celé zahrádce. Je jednoletou bylinou, která dorůstá výšky okolo jednoho metru. Rýhovaný stonek je mírně větvený, jemné listy jsou nevýrazné, čárkovité, květy jsou uspořádané do žlutozelených okolíků, ze kterých se vytvářejí nažky. Původem je z jižního Ruska, západní Asie a východní část Středomoří. Pěstuje se pro sběr natě a semen.

Kopru se bude dařit v lehčích půdách na slunném stanovišti, jen tak se u něj rozvine typické aroma. Vyséváme ho v dubnu přímo na připravený, odplevelený záhon a dobře zalijeme. Řádky by měly být od sebe vzdálené přibližně 10 cm. Kopr je nenáročný, nevyžaduje zvláštní výživu ani ochranu proti chorobám a škůdcům. Sklízíme podle potřeby průběžně po celou dobu vegetace. Mladé rostlinky kopru, vysoké 15 až 20 cm, sklízíme přibližně jeden a půl měsíce od výsevu. Nejčastější formou sklizně je řez již kvetoucích rostlin v druhé polovině léta až do počátku podzimu. Mladé rostliny zajistíme postupnými výsevy po celé růstové období. Nesnáší přesazování. Kopr snadno zplaňuje a jeho semena dobře přezimují i v našich podmínkách – obvykle se vysemení a na záhonech zůstane i v dalších letech.

Semena kopru vonného obsahují množství minerálních solí a využívají se zejména v neslané dietě, kde svou chutí částečně nahradí sůl. Při špatném trávení, kolice, nadýmání, žaludečních křečích, škytavce i nespavosti můžeme připravit odvar ze semen (rozmělníme 15 semen kopru a zalijeme je čtvrt litrem vroucí vody).

Na zimu uchováváme mladé výhonky kopru nejlépe mražením - mražený kopr si uchová svěží zelenou barvu i vůni. Kopr můžeme uchovávat i macerováním mladých částí nebo květních výhonků v oleji, nejlépe olivovém a poté k dochucování pokrmů používat aromatizovaný olej. Z kvetoucích vrcholků, lodyh nebo semen se také připravujeme koprový ocet.

V kuchyni kopr využijeme jednak při nakládání okurek a další zeleniny do sladkokyselých nálevů, kde používáme starší kvetoucí výhony, ale i k přípravě koprové omáčky, kterou buď milujeme, nebo nesnášíme, a na tu využíváme mladé snítky. Mladé výhony dále používáme do míchaných zeleninových salátů, na vařené brambory, na ryby a mořské plody, do omáček na ryby i na maso, přidává se do pokrmů s kořenovou zeleninou, zelím, květákem, okurkami, cuketami, přidává se do boršče, v kombinaci s kysanou smetanou nebo jogurtem a trochou hořčice připravujeme studené omáčky k zelenině i masu, a dalších pokrmů.

Publikováno dne 2019-06-12 Byliny 214
Tag: Bylinky

Podobné články

Bazalka - bylinka mnoha vůní a barev -...

Bazalka roste bujně a nabízí bohatou sklizeň

Nejvoňavější bylinka zahrady má...

Kterou bylinku tím myslíme? Určitě tušíte – levanduli

Saturejka, výrazné koření i léčivá bylina, která zmírňuje nadýmání

Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje lehčí průjmy a působí proti nadýmání

Meduňka by neměla chybět ve Vaší...

Využijete na uklidnění či při nespavosti

Rozmarýn - typická středomořská bylina

Rozmarýn příjemně voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči

Levandule, jedinečná květinová vůně

Levandule tiší bolesti hlavy, migrénu, tlumí pocity napětí a nervozity

Tymián, bylinka ze Středomoří, která...

Ve své domovině, tedy ve Středomoří, roste planě na rozpálených suchých svazích.

Kategorie našich článků

Vyhledávání v našich článcích

Menu