Pepřovník a jeho pěstování

Pepřovník a jeho pěstování

Pepřovník nám poskytuje velmi známé a snad každým dnem používané koření. Zatímco plody pepřovníku si vybaví každý, málokdo ví, jak tato rostlina vlastně vypadá. Přestože pepř jako koření se používá po celém světě, rostlina pepřovník se vyskytuje původně pouze v tropických oblastech jihozápadní Indie. Pepřovník černý (Piper nigrum) je léčivou rostlinou patřící do čeledi pepřovníkovitých. Jedná se o popínavou rostlinu schopnou dorůst až patnáctimetrové délky a dosáhnout věku 60 let. Listy pepřovníku jsou tuhé a mají oválný tvar. Pepř jako koření je odedávna součástí všech světových kuchyní, v minulosti byl však velice ceněný. Svědčí o tom i fakt, že s dalšími druhy koření stál i v pozadí Kolumbových plaveb a obchod s ním byl příčinou nejednoho konfliktu mezi evropskými obchodníky.

Dnes není problém sehnat pepř v jakémkoliv obchodě s potravinami. Složité není ani shánění semen pepřovníku. Prodejem osiva pepře i jiných exotických rostlin u nás nabízí např. internetový obchod www.osiva-semena.cz.

V bytech pěstujeme pepřovník jako pnoucí nebo převislou rostlinu. Přestože se jedná o tropickou rostlinu, není jeho pěstování náročné. Protože pepřovník roste do podoby liány, je potřeba ho pěstovat s oporou (např. kokosová nebo mechová tyč), popřípadě v zavěšeném květináči. Pepřovník pěstujeme především jako okrasnou rostlinu i když při dodržení podmínek správného pěstování, je možnost, že se dočkáme plodů i u nás reálná. Z obchodů známe pepř zelený, bílý a černý. Z pepřovníku, který si vypěstujeme, můžeme získat pepř černý. Stačí, když bobule sklidíme ve chvíli, kdy začínají červenat (tzn. na počátku zralosti). Bobule poté pět až deset dní sušíme, čímž získají tmavě hnědou až černou barvu. Zelený pepř představují bobule sklizené zcela nezralé, zatímco bílý pepř se vyrábí z plodů úplně zralých tak, že se odstraní svrchní slupka. Bobule zeleného pepře se po sklizni nakládají do octa.

Pokud se rozhodneme pěstovat pepřovník, je důležitý výběr správného stanoviště. Pepřovník rozhodně nepatří na místa, na která dopadá přímé sluneční záření. Spíše mu svědčí rozptýlené světlo. Pepřovník si potrpí na vlhkou zeminu a slabě kyselé pH, můžeme ho však pěstovat i v obyčejném zahradnickém substrátu.

Jako pokojová rostlina je pepřovník vcelku odolný. Jeho pěstování má také tu výhodu, že se mu vyhýbají téměř všichni škůdci. Pepřovník v průběhu vegetační sezony dva- až třikrát měsíčně hnojíme, v zimním období hnojení vynecháváme. Vhodným hnojivem jsou např. všechna hnojiva pro rostliny okrasné listem, můžeme však použít i organická hnojiva. V zimě omezíme i zálivku, substrát by však přesto ani v tomto období neměl vyschnout zcela. Hlavně v panelákovém prostředí pepřovník uvítá občasné rosení, které zvýší vzdušnou vlhkost. Jako pokojovou rostlinu pěstujeme pepřovník při teplotě okolo 20 °C.

K léčebným účinkům pepřovníku patří vliv na dobré trávní a produkci žaludečních šťáv. Dále má pepř vliv na činnost štítné žlázy. Protože zrychluje metabolismus, doporučuje se používat pepř více při obezitě, pomáhá také při pozření zkažených potravin.

Publikováno dne 2015-12-18 9885
Tag: Koření

Menu